Kronometer odpira Dirko po Italiji, v boj s časom tudi dva Slovenca

Photo Credits: Bettiniphoto

Petnajst minut čez eno se bo na pot zapeljal prvi kolesar Alex Dowsett in Dirka po Italiji se bo uradno začela. Kolesarji bodo 3500 kilometrov dolg krog začeli na Siciliji, kjer bodo ostali vse do torka. Prva etapa je 15-kilometrski kronometer, na katerem visoko meri tudi slovenski predstavnik Jan Tratnik. Drugi Slovenec na dirki bo Domen Novak.

Nismo vajeni, da je Giro druga tritedenska dirka v koledarju, a letos je ta tako ali tako povsem premešan. Iz svojega tradicionalnega majskega termina se je preselil v oktober. Že pred časom je izgubil začetne etape v Budimpešti, tako da bo v večini potekal na italijanskih tleh s kratkim skokom v Francijo v 20. etapi.

Dirko odpira nenavaden kronometer

Trasa današnjega kronometra je izjemno nenavadna. V prvem kilometru se vzpenja, nato pa sledi osemkilometrski spust v Palermo, kjer se etapa konča. Kar polovica trase je torej spust, ki je sicer lep, pregleden in širok, a skriva dve pasti v obliki serpentin, kjer bodo morali biti kolesarji izjemno previdni.

Profil današnjega kronometra. vir: twitter

»Prvih 500 metrov je nov asfalt, nato pa so kocke na najbolj strmem delu vzpona, ki ima do 14 odstotkov naklona, proti katedrali in skozi mestece. Tam bo šlo okoli 25 km/h. Na vrhu so tudi velike kamnite plošče. Na samem spustu je široka cesta z dvema zahtevnima tehničnima ovinkoma, ki sta zelo zahrbtna. Po samem mestu je povsem ravno in nekaj ovinkov, a naj bi bila proga široka in brez pasti,« je današnjo progo za RTV Slovenija opisal Jan Tratnik.

Tratnik v širšem krogu favoritov

Idrijčan danes spada v širši krog favoritov. Večkrat je že dokazal, da zna dobro odpeljati v bitki s časom, kar pet izmed osmih njegovih zmag v članski konkurenci je dosegel na kronometrih. Trasa današnje proge mu sicer ni pisana povsem na kožo, saj bodo na spustu v prednosti nekoliko težji kolesarji.

Danes je nagrada dvojna, saj bo zmagovalec poleg etapne zmage lahko oblekel tudi rožnato majico. Ta je zagotovo dovolj velik motivator za marsikoga, da iz sebe iztisne še tisto nekaj več energije.

Jan Tratnik bo danes lovil visoko uvrstitev. Photo Credits: Bettiniphoto

Italijani pričakujejo domačo zmago

Za glavnega favorita velja nedavno okronani svetovni prvak v vožnji na čas Filippo Ganna, ki bo skušal mavrično majico zamenjati za rožnato. Italijani od svojega junaka »zahtevajo« zmago, a Ganna bo imel veliko konkurence, tudi znotraj ekipe Ineosa.

Kar trije odlični kronometristi na Dirki po Italiji zastopajo barve Ineosa. Poleg Ganne sta tu še Rohan Dennis in Geraint Thomas. Prav lahko se zgodi, da danes vidimo trojno zmago britanskega moštva.

Tratnik na progo že zgodaj, Novak v zadnji uri

Jan Tratnik se bo na progo podal pred rojakom. S štartne rampe bo zapeljal točno ob 14.00, v cilj pa zapeljal 15-20 minutami kasneje. Drugi Slovenec Domen Novak bo štartal v zadnji uri današnje etape, na progo se bo podal ob 15.28.

Kot že omenjeno se bo prvi kolesar Dowsett na progo podal ob 13.15, kot zadnji pa bo ob 16.10 štartal Rafal Majka. Filippo Ganna se bo na pot podal ob 14.58, med favoriti za končno zmago pa bo prvi štartal Simon Yates. Anglež se bo s štartne rampe podal ob 13.56, nato bo štartal b ob 14.36, Jakob Fuglsang ima štartni čas 15.56, Vincenzo Nibali 15.57 in Steven Kruijswijk 16.03.

Prejšnji članek»Nikoli si nisem mislil, da bo nekdo moj nastop na Touru ocenil kot neuspešen«
Naslednji članekTratnik Giro otvoril z 11. mestom, Ganna v rožnatem