Kritike na UCI po nevarnih etapah Dirke po Hrvaški letijo z vseh strani

V nedeljo se je z etapo v Zagrebu končala Dirka po Hrvaški. Slovence je s skupno zmago razveselil Matej Mohorič, kolesarski svet pa se v dnevih po dirki osredotoča na povsem druge stvari. Trasa je bila namreč na več delih zelo nevarna, ne le v nedeljo, ampak tudi na preteklih etapah.

O varnosti dirk je bilo v zadnjih letih prelito že veliko črnila. Kolesarji že dolgo zahtevajo večjo varnost trase in kolesarskih dirk nasploh, nesreča na Dirki po Poljski pa je dokončno sodu izbila dno.

Mednarodna kolesarska zveza je tedaj bila deležna ostrih kritik glede potrditve trase. A ni šlo le za Dirko po Poljski, v trenutku so se začele razkrivati še številne druge trase, ki so kolesarje spravljale v nevarnost.

Mednarodna kolesarska zveza je nato odreagirala in vzpostavila odbor za vernost dirk, ki pa očitno ni dorasel svoji nalogi. Dokaz za to je Dirka po Hrvaški, ki je kolesarje z izbrano traso zopet spravljala v veliko nevarnost. Na srečo se je tokrat vse končalo brez hujših posledic.

Kapljica čez rob je bila nedeljska trasa po središču Zagreba. Kolesarji so tam prevozili dva 6-kilometrska kroga, v katerem je bil vsak meter bolj nevaren od drugega.

Sprva je kolesarje čakala vožnja vzporedno z dvema pasovoma tirnic tramvaja. Te so za kolesarje, ki vozijo na ozkih gumah, izjemno nevarne, saj se lahko kolo zatakne vanjo in padec je neizbežen. Tekmovalci so se nevarnosti izognili kar z vožnjo preko pločnika, ki je sicer prepovedana, a v danih razmerah je bila to žal bolj smiselna odločitev.

Nova težava je sledila že v naslednjem zavoju, kjer je na sredini “idealne linije” stal, sicer dobro zaščiten prometni znak. Ta je skupino razdelil na dva dela, precej bolj smiselno pa bi bilo, da bi bila trasa mimo ovire speljana zgolj po eni strani.

Po zavoju so kolesarji začeli najtežji del kroga – 500-metrski vzpon s povprečnim naklonom 6,5 %. Ta je tlakovan, zato so kolesarji iskali podlago, ki jim je ponujala udobnejšo in posledično hitrejšo vožnjo. To so znova našli na pločniku, ki se drži cestišča, ločuje pa ju sklop nizkih kovinskih stebričkov. Te so tako nizki, da jih kolesar z lahkoto spregleda, hkrati pa dovolj visoki, da vanj lahko udari s pedalom.

Kolesarji so med vzponom vijugali med stebrički. Malo so vozili po cesti, malo po pločniku, ki je bil poln košev za smeti in gledalcev. Kolesarji so posledično morali nekajkrat v zadnjem trenutku zaviti na cesto, se izogniti stebričku in se varno priključiti v glavnino.

Ironično je prav v teh dneh Dirka po Hrvaški napredovala v višji rang tekmovanja in bo v prihodnje nosila oznako 2.Pro.

Jos van Emden na Hrvaškem dirkal prvič in zadnjič

Na srečo se je etapa in z njo dirka končala brez večjih zapletov. Kljub temu pa tekmovalci in nekateri posamezniki, ki so tesno povezani s športom, niso ostali tiho.

Eden najbolj glasnih kritikov organizacije je Ironično je prav v teh dneh Dirka po Hrvaški napredovala v višji rang tekmovanja in bo v prihodnje nosila oznako 2.Pro. (Jumbo-Visma), ki je na Hrvaškem dirkal prvič. A kot pravi tudi zadnjič.

Na družbenih omrežjih je bil kritičen do Mednarodne kolesarske zveze, ki po njegovem mnenju zopet ni opravila svojega dela. Nizozemec je hkrati tudi poudaril, da težave s traso niso bile zgolj v zadnji etapi, pač pa so kar tri izmed šestih etap “presegle mejo dovoljenega”.

Kritiki se je pridružil tudi nekdanji direktor moštva Lanca Armstronga Johan Bruyneel. Ta je z dobro mero sarkazma čestital Mednarodni kolesarski zvezi za trud, ki ga vlaga v varnost kolesarjev.

Lepo je videti, da UCI dandanes kot glavno prioriteto jemlje varnost kolesarjev. Poglejte zaključni krog zadnje etape Dirke po Hrvaški. WTF??!?,” je zapisal na svojem Twitter profilu.

V isti rog je kmalu zapihal tudi znani kolesarski YouTuber Benji Naesen, ki je opozoril, da so organizatorji v eni izmed etap vključili tudi nevaren ovinek tik pred zaključnim šprintom, ki je že v preteklosti povzročal padce. Tudi letos je tam na spolzki cesti prišlo do padcev.

Mednarodna kolesarska zveza se za zdaj na kritike ne odziva in le čaka, da vihar mine. Vse bolj pa je jasno, da bo slej kot prej potrebno storiti velikanski korak naprej, ko je govora o varnosti, in da trenutni ukrepi ne pomagajo prav veliko.

Prejšnji članekSimon Yates po padcu na treningu ostal brez Dirke po Lombardiji
Naslednji članekMathieu van der Poel potrdil udeležbo na svetovnemu prvenstvu v gravelu