Konec aprila virtualna dirka po Švici

Najboljše kolesarske ekipe se bodo konec aprila sestale v virtualnem svetu in se na cestah Švice spopadle na dirki »The Digital Swiss 5«. Dirka bo sestavljena iz petih posamičnih dirk, ki bodo potekale po trasi letošnje dirke po Švici.

Podjetje Velon, ki je v lasti enajstih ekip World Toura, bo v sodelovanju s češkim podjetjem ROUVY, ki ponuja digitalne platforme za notranje kolesarske treninge, organiziralo pet posamičnih dirk na virtualnih cestah Švice.

Iz podjetja so sporočili, da bo dirka potekala pet zaporednih dni, a ne bo šlo za etapno dirko, pač pa se bo vsak dan štel kot posamezna dirka. Dirke, vsaka izmed njih bo trajala približno eno uro, bodo izvedene med 22. in 26. aprilom.

Vsaka ekipa bo na dirko lahko poslala tri kolesarje, ti bodo s kolesom vpeti na tako imenovane »pametne« trenažerje, ki bodo povezani s platformo in tako samodejno povečevali ali zmanjševali upor glede na profil proge. Kolesarji bodo opremljeni tudi z merilci hitrosti, moči in kadence, podatki pa bodo prikazani na ekranih, ki jih bomo lahko spremljali gledalci.

Vsak kolesar bo v virtualnem svetu predstavljen s 3D podobo kolesarja, oblečenega v ekipne barve in posedenega na ekipno kolo. Kot so še sporočili organizatorji, bodo posamezne kolesarje opremili s kamerami, tako da bomo gledalci lahko videli izraze trpljenja med napetimi boji.

Bo prvič tekmoval tudi Primož Roglič?

Poglejmo podrobneje še ekipe, ki bodo na dirki sodelovale. Organizatorji so sporočili, da so k sodelovanju povabili vse ekipe, ki so se nameravale udeležiti dirke po Švici, med sodelujočimi pa bodo zagotovo ekipe, ki si lastijo podjetje Velon. To so Jumbo-Visma, UAE Emirates, Mitchelton-Scott, BORA-hansgrohe, CCC, Deceuninck Quick-Step, EF Pro Cycling, Lotto Soudal, INEOS, Sunweb in Trek-Segafredo.

Upamo torej lahko, da bomo vsaj v virtualnem svetu na delu prvič videli Primoža Rogliča, ki je pred dnevi sporočil, da je tudi on presedlal na trenažer in ne kolesari več po okolico Monaka. Še dve sodelujoči ekipi imata v svojih vrstah slovensko kri, Tadej Pogačar bi lahko nastopal v barvah UAE Emiratov, a zaradi podaljšanega bivanja v karanteni ne poznamo njegovega stanja, medtem ko bo za Luko Mezgeca skoraj zagotovo zmanjkalo prostora.

O ideji virtualne dirke so spregovorili tudi nekateri člani prej naštetih ekip:

»V teh težkih časih, ko je javno zdravje pomembnejše od kolesarstva, smo pripravljeni preizkusiti nov koncept notranjega kolesarjenja. Virtualno dirkanje skokovito narašča, mi pa smo zelo radovedni, kako se bo odvila bitka z našimi nasprotniki. Ne na cesti, tokrat kar iz naših domov.« Enrico Poitschke, trener ekipe Jumbo-Visma

»Trenutno so težki časi za vse in ideja predstavlja zares dober način, da se povežemo z navijači in dirkamo, ko to v normalni obliki ni mogoče. Omogoča nam, da imamo nekaj, česar se veselimo in nas motivira, saj je vse ostalo trenutno zelo nepredvidljivo. Osebno se zelo veselim gledanja, morda pa celo dirkanja.«Michael Matthews, Sunweb

»Imam lepe spomine na dirko po Švici, vključno z etapno zmago leta 2013 in 2., 3. ter 5. mestom v skupni razvrstitvi. Obožujem kolesarjenje v gorah na švicarskih cestah. Veselil sem se ponovnega dirkanja, a zaenkrat je situacija preveč nepredvidljiva. Svojo formo ohranjam z vožnjami na trenažerju, a nikoli še nisem sodeloval na virtualni dirki. Zdi se mi dober način ohranjanja forme in primerjave z ostalimi profesionalci.« Bauke Mollema, Trek-Segafredo

Prejšnji članekČlana UAE Emirates prebolela koronavirus
Naslednji članekKVIZ: Zadnjih deset zmagovalcev Gira