Koliko stane kolo z Dirke po Franciji?

ANDORRE-LA-VIEILLE, ANDORRA - JULY 11: Daniel Oss of Italy and Team BORA - Hansgrohe & Bruno Armirail of France and Team Groupama - FDJ during the 108th Tour de France 2021, Stage 15 a 191,3km stage from Céret to Andorre-la-Vieille / Col de Beixalis (1796m) / @LeTour / #TDF2021 / on July 11, 2021 in Andorre-la-Vieille, Andorra. (Photo by Michael Steele/Getty Images)

Ni skrivnost, da imajo kolesarji na Dirki po Franciji daleč najboljšo opremo, kar jo lahko njihovi sponzorji proizvedejo. Ena najboljših stvari tega, da ste profesionalni kolesar je to, da dobite najboljša kolesa na svetu, seveda brezplačno. Ta kolesa so dostopna tudi navadnim smrtnikom, a je zanje treba odšteti celo bogastvo. Kakšne so cene koles, ki jih vozijo najboljši kolesarji na planetu?

Na letošnji Dirka po Franciji je 19 različnih proizvajalcev koles. Če si želite privoščiti takšno kolo, boste morda morali odšteti tudi precej več kot deset tisoč evrov.

Najprej je treba vedeti, da kolo vsebuje najboljše komponente na trgu. Tu je okvir skupaj z vilicami, menjalniki, gonilka, obroči, gume ter krmilo. Prav tako so pomemben dejavnik tudi sedež, pedala in zavore. Izredno pomembne so tudi najmanjše podrobnosti, kot so trak krmila in podobne zanimivosti.

Kolesarji pred etapami izbirajo nekaj komponent. Tu so prestavna razmerja, ki se razlikujejo glede na težavnost etape. Podobno velja tudi za obroče, ki se razlikujejo glede na višino. Višji obroči so posledično težji in zato niso primerni za gorske etape, medtem ko so nižji obroči zelo lahki in kot nared za zahtevne gorske prelaze. Nekatere ekipe imajo na voljo tudi dve vrsti okvirjev, aero in ultralight.

Deceuninck Quick-Step: Specialized S-Works Tarmac SL7 Marka Cavendisha

Koliko stane kolo najboljšega šprinterja letošnje dirke Marka Cavendisha? Znamka Specialized zagotovo sodi med boljše v profesionalnem kolesarstvu. Kolo je pobarvano po naročilu ekipe, ima obroče Roval Rapide CLX, z opremo skupine Shimano Dura-Ace Di2. Edina komponenta, ki je bila narejena posebno za Cavendisha je sedež, prav tako Specializedov S-Works Romin Evo, ki v trgovini stane okrog 400 evrov. Celotno kolo s komponentami, ki jih uporablja ekipa Deceuninck Quick-Step stane okoli enajst tisoč evrov.

Trek-Segafredo: Trek Emonda SLR 9 Disc Baukeja Molleme

Kot Cavendishevo kolo, je tudi kolo Baukeja Molleme na voljo v prosti prodaji kot kompletno kolo. Trek Emonda, ki ga vozi tudi Vincenzo Nibali, je v prosti prodaji na voljo za okrog deset tisoč evrov. Sicer so pri Treku ameriški ekipi ponudili prebarvano rdeče kolo samo za Tour.

Ekipa uporablja obroče Aeolus RSL 37, ki pa jih je Mollema zamenjal za nekoliko višje, 62 milimetrske obroče. Nizozemski as, ki je v soboto osvojil svojo drugo etapno zmago na Touru, uporablja tudi specialne nosilce bidonov Bontrager XXX.

UAE Team Emirates: Pogačarjev Colnago V3RS

Kolo rumene majice po dveh tednih Dirke po Franciji je opremljeno z vrhunski skupino Super Record EPS, ki jo proizvaja Colnago. Pogi vozi obroče Campagnolo One. Celotna ekipa UAE, tudi Jan Polanc, uporablja krmilo Deda Alanera in sedeže proizvajalca Prologo.

Pred Tourom je Colnago izdal posebno kolo V3RS, izdelali so jih le 108, saj je bila letos 108. Dirka po Franciji. Kolo stane malo manj kot štirinajst tisoč evrov.

Koliko koles imajo ekipe na Dirki po Franciji?

Večina kolesarjev ima vsak dan na voljo dve kolesi, seveda pa je to odvisno od tega, koliko jih proizvajalci ponudijo ekipam. Nekatere ekipe imajo tudi dva tipa koles, kot že omenjena aero kolesa za ravninske etape in ultralahka kolesa za gorske etape. Vsaka ekipa ima tudi eno ali dve kronometrski kolesi za vsakega kolesarja. Če se kolesa poškodujejo v padcu, imajo ekipe v svojih tovornjakih še okoli 60 okvirjev in preko 100 obročev. Kot primer, večina ekip je na letošnjo Dirko po Italiji vzela čez 110 obročev.

Torej, lahko kupimo kolo z Dirke po Franciji?

Pravila mednarodne kolesarske zveze (UCI) pravijo, da lahko ekipe uporabljajo samo tehnologijo, ki je na razpolago vsej publiki ali prototipe, ki bodo na trg prišli v naslednjih dvanajstih mesecih. Da, lahko vozite enako kolo kot ga vozijo zvezde Toura, kot so Mark Cavendish, Tadej Pogačar ali Bauke Mollema, zanj boste morali dodobra izprazniti denarnico.

Prejšnji članek»Rokerski zvezdnik« Bradley Wiggins je bil le lik, ki je skrival Britančevo stisko
Naslednji članekAlejandro Valverde: »Lepo je zmagati, a pomembnejše je, da ne padeš«