Jumbo-Visma si premišljeno podaja majico znotraj ekipe

Trije dnevi, trije nosilci rdeče majice. Nizozemski del Dirke po Španiji je bil za Jumbo-Vismo izjemno uspešen, saj so poleg zmage v ekipni vožnji na čas uspeli rdečo majico obleči na ramena kar treh kolesarjev in se jim na ta način zahvaliti za delo, ki so ga že in predvsem, ki ga še bodo vložili v pomoč kapetanu.

Robert Gesink že sedemnajsto leto nastopa za Jumbo-Vismo. V tem času je zbral 13 zmag, a nobena ni bila dosežena na največjem odru. Tam je vselej zavzemal vlogo pomočnika in svoje talente namenjal izbranim kapetanom.

Nizozemec je bil ob Primožu Rogliču ob vseh treh španskih zmagah in tudi ob lovu na rekordno četrto zaporedno zmago lahko Slovenec računa na pomoč Gesinka. Nizozemec je bil zato logična izbira ekipe za prvega nosilca rdeče majice. Gesink ne slovi kot odličen kronometrist, a je ekipa poskrbela, da je prvi prečkal ciljno črto in oblekel majico vodilnega.

Za tisoče kilometrov, ki si jih prevozil pred svojimi klubskimi kolegi. Za vse težave. Za tvojo večno zvestobo,” so pri Jumbo-Vismi zapisali ob fotografiji Gesinka v rdečem in se mu tako še dodatno poklonili.

Nizozemci pa vedo, da bodo morali v prihodnjih dneh računati tudi na pomoč drugih kolesarjev. Tako so že dan kasneje našli novega kandidata za nošenje rdeče majice. Na vrsto je prišel Mike Teunissen.

Še eden v vrsti zvestih pomočnikov, ki pa ekipo po koncu sezone zapušča. A ravno zato so se mu pri Jumbo-Vismi želeli še zadnjič pokloniti in si zagotoviti, da bo Nizozemec naslednje tri tedne še vedno dihal z ekipo.

Druga etapa je bila namenjena Teunissenu. Zaključek je bil organiziran tako, da 29-letnik poseže čim višje in s tem v skupnem seštevku prehiti rojaka Gesinka. To mu je uspelo, s četrtim mestom je skočil na vrh skupnega seštevka in po rumeni majici leta 2019 tokrat oblekel še rdečo.

Poseben občutek je nositi majico vodilnega v domovini. Že včeraj je bilo nekaj posebnega, danes pa še toliko bolj,” je po koncu druge etape povedal Teunissen. “Želeli smo me spraviti v rdečo majico. Ekipi se za to zahvaljujem. Zares je lepo. To se me je dotaknilo.”

Jumbo-Visma je znova zadela v polno.

Tretji dan je ponujal novo priložnost za menjavo majice vodilnega. Tokrat je bil na vrsti Eduardo Affini. V zadnjem kilometru ga je ekipa pripeljala povsem v ospredje, nato pa sta se Teunissen in Gesink pomaknila v ozadje, enako pa so storili tudi ostali člani moštva. Na ta način je Affini v seštevku etapnih uvrstitev postal najboljši član ekipe in oblekel rdečo majico.

Affini, ki je v ekipi šele tri leta, je bil jasno hvaležen klubskim kolegom, da lahko vsaj en dan občuti težo rdeče majice. “Lepo je, da si lahko delimo tovrstne trenutke,” je povedal Italijan.

Podobnega mnenja je bil tudi športni direktor Grischa Niermann, ki je vesel, da si pomočniki uspešno predajajo rdečo majico. Vsak izmed njih si po njegovem mnenju zasluži dan v soju žarometov.

“Za Roberta in Mika je bilo lepo, da sta v domovini vozila v rdečem. A tudi Eduardo si to zasluži. Vedno je na voljo drugim. V torek bo začel kot vodilni kolesar. To je velika čast in lepo je, da ga za izjemno delo v kronometru lahko nagradimo na takšen način. Vsi fantje so mu želeli predati rdečo majico.”

Ekipa si bo v nadaljevanju dirke želela rdečo majico za nekaj dni oddati drugim ekipam, a vsaj še enkrat jo želi imeti v svoji sredini. V Madridu, kakopak. Takrat bo ta na ramenih Primoža Rogliča, ki je pred začetkom tretje etape šaljivo odgovoril na vprašanje, ali bo na vrsti za rdečo majico tudi on.

Upam. Zares je ne potrebujem pred prihodom v Madrid.”

Prejšnji članekBennett znova najmočnejši, Jumbo-Visma še s tretjim nosilcem rdeče majice
Naslednji članekJonas Vingegaard po zmagi na Dirki po Franciji preživlja “težke čase”