Jumbo-Visma na Tour s preverjenim receptom, nekaj več svobode Van Aertu

Jumbo-Visma je, po vzoru lanske sezone, že pred samim začetkom tekmovalnega dela sezone razkrila moštvo, ki bo potovalo na Dirko po Franciji. V njem ni večjih sprememb, svoje mesto je odstopil le George Bennett, prav tako pa med osmerico ni Amunda Grøndahla Jansena, ki je po pretekli sezoni zapustil moštvo.

Nizozemsko moštvo se je v pretekli sezoni želelo na Dirko po Franciji podati s taktiko treh kapetanov, a je poškodba Stevena Kruijswijka to naposled preprečila. Čas za ponovni poskus je torej letos, pot v Francijo namreč načrtujejo vsi trije kapetani.

Glavni tekmec bo Tadej Pogačar

Glavna vloga naj bi ponovno pripadla Primožu Rogliču, ki si je z izjemno lansko sezono priboril ponovno priložnost za lov na rumeno majico. A tik ob Slovencu bosta vozila Steven Kruijswijk in Tom Dumoulin, ki bosta skušala držati čim višjo uvrstitev v skupnem seštevku. Ob težavah Kisovčana bi tako prevzela dirigentsko paličico in postala glavna moža moštva.

Lani sta si vlogo kapetana delila le Roglič in Dumoulin. (vir: twitter)

»Tehnično osebje je v preteklih tednih sedlo za mizo in njihov načrt je, da se na francosko avanturo ponovno podajo z Rogličem, Dumoulinom in Kruijswijkom. Vsi trije kolesarji so že prej izrazili željo po nastopu na Touru,« so zapisali pri nizozemskem Wielerflitsu.

»Če se je lani Jumbo-Visma v večini pripravljala na boj z Ineos Grenadiers, se bodo sedaj osredotočali na Pogačarjeve slabosti. Od danes naprej se bo tehnično osebje z glavnimi kolesarji dogovarjalo, kako zaustaviti Pogačarja.«

George Bennett bo dobil priložnost drugje

Kot že omenjeno v uvodu, bo letošnja postava nizozemskega moštva zelo podobna lanski. Med osmerico je prišlo do dveh sprememb, kar šest kolesarjev pa ostaja istih.

Amund Grøndahl Jansen je lani v moštvo uskočil tik pred zdajci in tako zakrpal luknjo, ki jo je pustila poškodba Kruijswijka. Ker je Norvežan moštvo že zapustil, je jasno, da ga letos v ekipi ne bomo videli. Na njegovo mesto se bo vrnil Kruijswijk.

Nekoliko bolj presenetljiva, a hkrati logična poteza je, da v ekipi ni Georga Bennetta. Novozelandec je lani prav tako v moštvo prišel kot rezerva. V osmerici je zamenjal Laurensa De Plusa, ki se je preko celotnega leta boril s poškodbo, pomembno dejstvo pri zmanjšani vlogi pa je igral tudi njegov odhod k Ineosu.

Bennett bo v letošnji sezoni nastopal na Dirki po Italiji, kakor je bilo zamišljeno že lani. Na Giro bo odšel kot kapetan moštva, nato pa se bo preostanek sezone bolj ali manj pripravljal na olimpijske igre, ki so še eden izmed ciljev njegove sezone.

Mike Teunissen je leta 2019 dva dni nosil rumeno majico. (vir: twitter)

Georga Bennetta bo v moštvu nadomestil Mike Teunissen, ki je povsem drugačen tip kolesarja kot Bennett. Nizozemec je namreč šprinter in bo svoje vloge opravljal predvsem na ravnini, kot je to lani počel Jansen.

Osmerico kolesarjev na Dirki po Franciji bodo poleg Rogliča, Dumoulina, Kruijswijka in Teunissena tvorili še Sepp Kuss, Wout van Aert, Robert Gesink in Tony Martin.

Van Aert bo naskakoval zeleno majico

Prihoda Teunissena se veseli predvsem Wout van Aert. Belgijec je na lanskem Touru dokazal, da je izjemen kolesar, ki lahko tempo najboljših drži na praktično vsakem terenu. Prav ta raznovrstnost ga uvršča med glavne kandidate za osvojitev zelene majice. V lanski sezoni se je temu boju odpovedal na račun Rogličevega lova na končno zmago. V letošnji sezoni pa si želi vsaj poskusiti napasti majico najboljšega po točkah in kot vse kaže, mu bo ekipa to omogočila.

Wielerflits poroča, da bo Van Aert imel na Touru nekaj več svobode kot lani, predvsem na ravninskih etapah, kjer se bo lahko boril v zaključnih šprintih in tako nabiral točke. Naj spomnimo, da se je lani Van Aert odpovedal kar nekaj šprintom in tako ostal ob Rogliču ter ga varno pospremil preko cilja.

Prejšnji članekPogačar odhaja na Tour branit rumeno majico, v načrtu tudi Vuelta
Naslednji članekIkonični rumeni nevtralni servisni avtomobili Mavica se poslavljajo s Toura