Jon Aberasturi do etapne zmage, Mohorič topi zaostanek za Pogačarjem

V Krškem se je s šprintom zredčene glavnine končala tretja etapa dirke Po Sloveniji. Najhitrejši je bil Jon Aberasturi, ki se je po drugem mestu na uvodni etapi tokrat zavihteti še stopničko višje. Tadej Pogačar je v cilj prišel z glavnino, a je Matej Mohorič po zaslugi bonifikacij zmanjšal zaostanek za devet sekund.

Po zaslugi zahtevnega zaključka z vzponom na Sremič smo v Krškem v ospredju skupaj videli le 33 kolesarjev, ki so se udarili za etapno zmago. V glavnini so preživeli le redki šprinterji, med njimi tudi Jon Aberasturi (Caja Rural), ki je predstavljal glavno konkurenco sicer prvemu favoritu Matteu Trentinu (UAE Emirates).

Vzpon na Sremič se je danes izkazal za odločilno točko etape. Ekipa UAE Emiratesov je tam navila tempo in povsem raztrgala glavnino, ki se je razdelila na več manjših skupinic. Ob kasnejšem znižanju tempa so se te združile in formirale vodilno skupino 33 kolesarjev, preostali pa so izpadli iz boja za zmago.

Danes se je še enkrat več izkazalo, kako močno zasedbo je okoli Tadeja Pogačarja v Slovenijo poslalo arabsko moštvo. Kar šest od sedmih kolesarjev ekipe je prišlo v zaključek v ospredju in brez težav nadziralo potek dirke.

V zadnjih treh kilometrih smo videli nekaj več akcije, saj so z napadi od daleč poskušali mnogi kolesarji. Najresneje je dva kilometra do cilja napadel Jan Tratnik (Bahrain Victorious), ki si je privozil udobno prednost in kolesarji UAE-ja so imeli kar nekaj težav pri lovu. Nazadnje se je na čelo postavil celo Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki je uspel skupino pripeljati do Tratnika in vse je bilo pripravljeno za skupinski šprint.

Šprint je že zelo zgodaj začel Matteo Trentin, a izkazalo se je pospešil prezgodaj. V njegovem zavetrju je dovolj dolgo vztrajal Jon Aberasturi, ki se je že kmalu prebil v ospredje in tam ostal vse do ciljne črte. S presenečenjem je danes poskusil Matej Mohorič (Bahrain Victorious), a je s šprintom začel nekoliko prepozno in za dolžino enega obroča zaostal za Špancem.

Kljub temu ima Mohorič danes nekaj razlogov za veselje. Že med etapo je osvojil enega izmed letečih šprintov in si priboril tri bonifikacijske sekunde, tudi na cilju pa si je priboril šest sekund odbitka. Skupno je tako zaostanek za Pogačarjem zmanjšal za devet sekund, sedaj znaša 1:15.

Jutri nas čaka kraljevska etapa, po kateri bomo že lahko razglasili najverjetnejšega končnega zmagovalca. Zaključni vzpon na Sveto Goro je izjemno strm, zato tam v ospredju pričakujemo le najboljše. Glavni favorit bo zopet Tadej Pogačar, ostali pa bodo skušali s presenečenjem iztiriti 22-letnika.

Prejšnji članekBi po odpovedi kanadskih dirk Primoža Rogliča lahko videli na letošnji Vuelti?
Naslednji članekPo diskvalifikaciji Coste etapna zmaga Andreasu Kronu