Joao Almeida zmagovalec kraljevske etape Dirke po Kataloniji

Več kot 3500 višinskih metrov je čakalo kolesarje na četrti etapi Dirke po Kataloniji. Najhitreje jih je premagal Joao Almeida, ki je v do zmage prišel v šprintu trojice.

Četrta etapa je bila zadnja gorska preizkušnja Dirke po Kataloniji. Zahteven zaključek na Boi Taull je zato obljubljal zanimiv razplet, saj so imeli favoriti za zmago še zadnjo priložnost za naskok na vodilno mesto.

Vsi aduti moštev so bili ob vznožju 13-kilometrskega vzpona še skupaj. Bližje kot pa smo bili cilju, manj jih je še uspelo držati tempo čela dirke.

Etapa se je odločila šele na ciljni ravnini, a razpletati se je začela že v zadnjem kilometru. Tedaj so Joao Almeida (UAE Emirates), Nairo Quintana (Arkea-Samsic) in Sergio Higuita (Bora-hansgrohe) dvignili tempo in se odlepili od ostalih favoritov.

V ozadju so tako ostali Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), Juan Ayuso (UAE Emirates) in Wout Poels (Bahrain Victorious), zaostal pa je tudi vodilni kolesar Ben O’Connor (AG2R Citroen). Trojica v ospredju je začutila svojo priložnost in vse do vrha držala visok tempo.

Ciljna ravnina je bila izjemno kratka, zato je bil vstop nanjo ključnega pomena. Pred zadnjim ovinkom smo zato videli že krajši šprint, ki ga je dobil Almeida in si prislužil notranjo linijo zavoja. Posledično ja iz ovinka prišel najbolje postavljen, kar je s pridom izkoristil in ugoden položaj pretopil v etapno zmago.

“Že dolgo časa sem trdo delal, a nisem imel sreče. Danes sem na začetku etape celo padel, a večjih posledic nisem imel. Zelo sem vesel zmage, občutek je res dober,” je povedal 23-letnik.

Z zmago je Portugalec skočil na drugo mesto v skupnem seštevku, kjer je po času izenačen z Nairom Quintano. A Kolumbijec je zbral boljše etapne uvrstitve, zato mu pripada majica vodilnega.

Prejšnji članekDirka spremenila svoje ime, saj ne želi biti povezana z dogajanjem v Ukrajini
Naslednji članekCraddock se je spotaknil preko televizijskih kablov in ostal brez dirke E3 Saxo Bank