Jay Vine znova navdušil, Roglič zaključni vzpon končal ob Evenepoelu

Osma etapa Dirke po Španiji je pripadla Jayu Vineu, ki se veseli še druge zmage v treh dneh. Znova je bil najmočnejši ubežnik in dokončno potrdil, da je več kot le svetovni prvak v virtualnem kolesarstvu. Dober vtis je danes pustil tudi Primož Roglič, ki je etapo končal skupaj z Remcom Evenepoelom in Enricom Masom.

Osma etapa je bila izjemno kratka, ponujala je le 153 kilometrov, a velik del kvote je bil premagan na vzponu. Kolesarji so se spopadli s skoraj 4000 višinskimi metri, najzahtevnejši pa je bil zadnji vzpon dneva.

Dan se je že začel z vzponom, zato smo v prvih kilometrih videli visok tempo, s katerim je QuickStep-Alpha Vinyl preprečeval formiranje prenevarnega bega. Po mnogih poskusih se je le oblikovala skupinica, ki je dobila proste roke in tempo v ozadju je lahko padel.

Dirka je v nadaljevanju potekala precej mirno, vsi so namreč čakali na zaključni vzpon, kjer se je pričakovalo ogromno ognjemeta.

Ubežniki so nanj vstopili s tremi minutami prednosti in bolj ali manj je bilo jasno, da je zmaga tokrat njihova. V skupini je bilo kar nekaj dobrih hribolazcev, v begu so sodelovali tudi Mikel Landa (Bahrain Victorious), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) in Marc Soler (UAE EMirates). A prav nihče ni bil kos Jayu Vineu (Alpecin-Fenix), ko šest kilometrov do cilja pohodil pedala in se odpeljal novi zmagi naproti.

Avstralec je deloval izjemno svež vse do zaključka. Pedala je obračal precej bolj elegantno od vseh tekmecev in nasmešek na obrazu se mu je povečeval iz metra v meter. Še drugič v treh dneh je kot prvi prečkal ciljno črto in potrdil izjemno formo.

V ozadju se je tudi v glavnini odvijal napet boj med favoriti za končno zmago. Po uvodnem redčenju skupine so naposled v ospredju ostali le še Remco Evenepoel (QuickStep-Alpha Vinyl), Enric Mas (Movistar), Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers) in na veselje slovenskih navijačev tudi Primož Roglič (Jumbo-Visma).

Rodriguez je kmalu popustil in spredaj so ostali le trije najmočnejši kolesarji letošnje Vuelte. Primož Roglič se je danes pokazal v boljši luči kot pred dvema dnevoma in je brez težav sledil tempu, ki ga je ves vzpon narekoval Evenepoel.

V zadnjih metrih je Belgijec poskusil s pospeševanjem, a tako Mas kot Roglič sta imela še dovolj moči, da sta zakrpala nastalo luknjo in poskrbela, da je bil vsem trem pripisan enak čas.

Roglič je v cilju zasedel sedmo mesto. Po zaslugi ustvarjene razlike do ostalih tekmecev v skupnem seštevku napredoval na tretje mesto in sedaj gleda v hrbet le še Masu in Evenepoelu. Za rdečo majico ima še naprej 1:01 zaostanka.

Prejšnji članekDružini Roglič se bo pridružil nov član
Naslednji članekJay Vine: Od zmagovalca Zwift akademije do zvezdnika karavane