Jakob Fuglsang: »Osem let kariere sem zapravil s tem, da sem jedel premalo«

Prva violina Astane-Premier Tech Jakob Fuglsang je v obsežnem intervjuju za belgijski časnik Het Nieuwsblad spregovoril o razlikah v obravnavi kolesarjev, ki kariero začenjajo sedaj in časom, ko je kariero začenjal sam.

Jakob Fuglsang (Astana-Premier Tech) s 36 leti spada med najbolj izkušene kolesarje v karavani. Prag profesionalizma je prestopil že daljnega leta 2006, ko je bilo, kot pravi sam, v kolesarstvu še vse zelo drugače.

Danec je primerjal začetke svoje kariere s karierama Tadeja Pogačarja (UAE Emirates) in Remca Evenepoela (Deceuninck-Quick Step), ki sta šele na začetku kolesarske poti, a že dosegata vrhunske rezultate.

»Mladi kolesarji so sedaj bolje vodeni, kot takrat ko sem začenjal jaz,« je povedal in dodal, da misli, da bi tudi sam prej začel dosegati vrhunske rezultate, če bi športno pot začenjal v sedanjem okolju.

»Ko sem začenjal, si si moral testiranje v vetrovniku prislužiti. Le najboljšim kolesarjem moštva je bilo to omogočeno. Sedaj tudi vsaka ekipa zaposluje ‘vojsko’ dietetikov. Jaz sem se moral tega naučiti sam z metodo poskusa in napake.«

»Osem let kariere sem zapravil s tem, da sem jedel premalo. Nihče me ni opozoril na to, saj si moral kot kolesar to odkriti sam. Danes, ko mlad kolesar en dan je premalo, ga takoj popravijo,« je še dejal.

Fuglsang se v nedeljo vrača na “kraj zločina”. Leta 2019 je na Liege-Bastogne-Liege začel svoje uspehe na enodnevnih dirkah. (vir: twitter)

Danski veteran občuduje mlade kolesarje, ki se že na začetku kariere borijo za najprestižnejše zmage, a se hkrati sprašuje, če lahko tak nivo zadržijo celotno kariero.

»Prepričan sem, da bi s sedanjim vodenjem že prej nastopal veliko bolje. A včasih imam pomisleke glede aktualnega pristopa. Trenirati na vso moč v decembru in biti vrhunsko pripravljen že prvi dan dirkanja… Zanima me, kje bodo te mladeniči čez deset let.«

Jakob Fuglsang je vrsto let kazal talent za velike stvari, a razen zmag na nekaterih nižjerangiranih dirkah pričakovanj ni upravičil. Pot na vrh se mu je odprla šele v zadnjih štirih letih, ko je svojo pozornost z etapnih dirk preusmeril na enodnevne klasike. Leta 2019 si je na Liege-Bastogne-Liege privozil prvo spomeniško zmago, leto kasneje pa je v življenjepis dodal še zmago na Dirki po Lombardiji.

Prejšnji članekMax Schachmann v želji po olimpijski medalji izpušča Dirko po Franciji
Naslednji članekRemco Evenepoel zavrnil cepljenje proti Covid-19, zaradi morebitnih zapletov pred Dirko po Italiji