Ion Izagirre slavil v igri centimetrov, McNulty slekel Rogliča

Četrta etapa Dirke po Baskiji je prinesla spremembo na vrhu skupnega seštevka. Primoža Rogliča je tam zamenjal Brandon McNulty, ki je uspešno zbežal z manjšo skupino, ki se je danes borila za etapno zmago. V njej je slavil Ion Izaguirre.

Nekaj manj kot 190-kilometrska etapa je prinesla napeto končnico, v kateri pa danes nista bila aktivno udeležena oba slovenska asa. Strma vzpona v zaključku etape sta prinesla kar nekaj akcije, predvsem je bil aktiven Brandon McNulty (UAE Emirates), ki se je danes podal po majico vodilnega.

Taktika zasedbe UAE Emiratesov je verjetno bila osamitev Primoža Rogliča (Jumbo-Visma) in posledično priprava napada za Tadeja Pogačarja (UAE Emirates). A Roglič na napade ni odreagiral, saj je imel ob sebi še nekaj pomočnikov. Ko je McNulty tik po prehodu vrha ponovno napadel, se je za njim pognal Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Roglič pa je ostal v ozadju ob Pogačarju.

Vingegaardu in McNultyju so se pridružili še Pello Bilbao (Bahrian-Victorious), Emanuel Buchmann (Bora-hansgrohe), Ion Izzaguire (Astana-Premier Tech) in Esteban Chaves (BikeExchange). Prednost šesterice je kmalu začela naraščati in v dolini znašala že okoli 50 sekund.

Zredčena glavnina favoritov v ozadju prave želje po lovu ni kazala. Jumbo-Visma se je zavestno odločila, da preda majico vodilnega in si tako privošči dan počitka ter jo skuša nazaj pridobiti na zadnji etapi dirke. Antwan Tolhoek (Jumbo-Visma) in Tobias Foss (Jumbo-Visma) sta držala ustrezno razdaljo do ubežnikov in skrbela, da zaostanek v cilju ne bo prevelik.

Nekaj kolesarjev je skušalo organizirati zasledovalno skupino in ujeti ubežnike, a prave volje danes ni bilo. Jasno je postalo, da bo zmagovalec danes nekdo izmed ubežnikov ter da bo McNulty kot najbližji zasledovalec Rogliča, prevzel majico vodilnega. Vprašanje je tako ostalo le še, kdo se bo podpisal pod zmago in kakšna bo razlika med skupinama.

V zadnjem kilometru se je v ospredju začelo taktiziranje in spogledovanje, kar je z napadom od daleč skušal izkoristiti Chaves. Kolumbijcu je kazalo dobro, a nato je tempo dvignil Buchmann in skupino zopet združil. Kolesarji so po združitvi nemudoma nadaljevali s šprintom, v katerem sta bila najmočnejša Bilbao in Izagirre, slednji pa je za nekaj centimetrov prehitel rojaka in se veselil etapne zmage. Tretje mesto je zasedel McNulty, ki je tako prejel štiri bonus sekunde.

Zasledovalna skupina je v cilj zapeljala 49 sekund za zmagovalcem. Pogačar je ciljno črto prečkal na 12. mestu, Roglič pa dve mesti nižje.

McNulty je, kot že rečeno, novi vodilni kolesar na dirki in ima pred Rogličem 23 sekund prednosti. Tudi Pogačar je zdrsnil po lestvici in je trenutno na petem mestu, saj sta predenj skočila še Vingegaard in Bilbao. Slovenski mladenič za vodilnim klubskim kolegom zaostaja 43 sekund.

Prejšnji članekNoge ne bodo počivale, kolesarje na Dirki po Baskiji čakajo novi strmi vzponi
Naslednji članekSobotna etapa bo razkrila, kdo je imel prav