Ineos Grenadiers na Dirko po Franciji s tremi kapetani, tudi Carlosom Rodriguezom

Britanska zasedba Ineos Grenadiers se bo na Dirko po Franciji podala s tremi kapetani, med katerimi pa prvič ne bo domačega kolesarja. Tokrat bodo jedro ekipe sestavljali špansko govoreči člani moštva.

 Vse od leta 2019, ko je (presenetljivo) zmago na Dirki po Franciji dosegel Egan Bernal, pri Ineos Grenadiers iščejo pravi recept za ponoven vzpon na vrh. Rumena majica je vsako leto njihov glavni cilj, a iz leta v leto korakajo korak ali dva za konkurenco.

Tudi v letošnji sezoni se na Dirko po Franciji ne odpravljajo kot izraziti favoriti. Ta vloga pripada Tadeju Pogačarju (UAE Emirates) in Jonasu Vingegaardu (Jumbo-Visma), a Britanci upajo, da lahko presenetijo.

Kot že vrsto let se bodo tudi tokrat v Francijo odpravili s tremi kapetani. Taktika, ki so jo začeli izvajati že pred leti, bo tokrat njihova edina rešitev za presenečenje, saj posamezni kolesarji niso dovolj močni, da bi lahko ogrozili favorita.

Prva violina bo Dani Martinez, ki bi moral že lani dobiti priložnost za lov na skupni seštevek, a je na začetku dirka zbolel in prevzel manjšo vlogo. Kolumbijec bo imel ob sebi rojaka Egana Bernala, ki bi v normalnih pogojih prevzel glavno vlogo, a 26-letnik še vedno gradi formo po lanski hudi poškodbi.

Veliko bo odvisno od stanja Egana Bernala. Kolumbijec je namreč na papirju še vedno najmočnejši kolesar ekipe. (vir: twitter)

Tudi tretje kapetansko mesto bo pripadlo nebritanskemu kolesarju. To se bo zgodilo prvič od ustanovitve moštva leta 2010. Letos bo priložnost dobil še mladi Španec Carlos Rodriguez, ki je navdušil s sedmim mestom na lanski Dirki po Španiji in se dokazal kot kolesar za tritedenske dirke.

“Priložnost na Touru bodo dobili Dani in potencialno Egan ter Carlos. Drugih članov ekipe za zdaj še ni potrjenih,” je povedal športni direktor moštva Steve Cummings, ki pa poudarja, da se do 1. julija lahko še marsikaj spremeni.

“Sezona je dolga, veliko se lahko zgodi. Januar je prezgodaj za specifike našega načrta. Maja bo precej bolj jasna slika kako bomo pristopili k dirki in koliko kolesarjev bomo zaščitili.”

“Ne zanimajo nas napadi s tremi kolesarji. Težko se je odločiti. Imamo veliko kolesarjev na visokem nivoju in težko je izbrati med njimi. Glede na podatke, nastope in povratne informacije za zdaj še ni jasno, kdo bo kapetan. Zapleteno je.”

Velika uganka nove sezone bo forma Egana Bernala. Po odhodu Adama Yatesa je Kolumbijec zopet postal nesporni prvi mož ekipe za največje dirke, a zdravstveno stanje še ni povsem 100-odstotno.

“Odvisno bo tudi od Egana. Še vedno je v stanju okrevanja in če se vrne v preteklo formo, se bo to morda spremenilo. Če se ne in bo okrevanje trajalo dlje, potem se bomo morali odločiti, ali ga bomo vzeli.”

“Še vedno ima zdravniške preglede in je v fazi rehabilitacije. Moramo biti potrpežljivi in ga pustiti preko celotnega procesa.”

Prejšnji članekMathieu van der Poel po izjemnem boju z Woutom van Aertom do naslova svetovnega prvaka
Naslednji članekTadej Pogačar izpušča UAE Tour