Grd padec zaznamoval zaključek 2. etape Dirke po Burgosu

Dirka po Burgosu je že drugi dan napolnila strani svetovnih medijev, a žal iz napačnih razlogov. V zaključku smo v glavnini videli množičen padec, ki je bil posledica prehoda hitrostne ovire, na katero kolesarji niso bili pripravljeni.

Skupina je v zaključne kilometre vstopila pod taktirko četverice Jumbo-Visme, ki je pripravljala teren za šprint Tima Roosena. Hitrost je bila 500 metrov do cilja že zelo visoka, a v ozadju so verjeli, da lahko v zadnjih metrih strejo nizozemsko ofenzivo.

Nato pa je prišel trenutek resnice. Glavnina je z vso hitrostjo zapeljala preko hitrostne ovire, ki so jo trije člani Jumbo-Visme še videli, četrti pa ne več. Znašel se je na tleh in s seboj vzel še večji del glavnine.

Cesta se je v trenutku zaprla, kolesarji so padali na vse strani, žal tudi v zaščitne ograde. V ospredju je nenadejano ostala le trojica Jumbo-Visme, ki padca za seboj ni videla. Osamljena se je pripeljala preko ciljne črte, kjer je zmago odnesel Roosen, družbo na stopničkah pa sta mu delala še Eduardo Affini in Chris Harper.

Organizatorji zagotovo nosijo del odgovornosti za nesrečo, saj so ciljno črto postavili preblizu hitrostni oviri. Nekaj metrov pred njo je sicer stal redar, ki je opozarjal na nevarnost, a večina kolesarjev je v tistem trenutku gledala le še kolo tekmeca pred seboj.

Zagotovo so bile ekipe opozorjene na nevarnost že pred samo dirko, tudi ogledniki so hitrostno oviro lahko videli ob ogledu trase, a vseeno ob pripravi na šprint kolesarji pogosto pozabijo na prejete informacije in se posvetijo aktualnemu dogajanju.

Žal moramo zopet govoriti o varnostnem spodrsljaju organizatorja, del odgovornosti pa leži tudi na plečih Mednarodne kolesarske zveze, ki je v minulih sezonah zagnala oddelek za varnostne preglede trase, a ta očitno svojega dela tokrat ni opravil.

Prejšnji članekVan Aert odpovedal nastop na svetovnem prvenstvu v vožnji na čas
Naslednji članekPrimož Roglič o nastopu na Vuelti: “Odločili se bomo v zadnjem trenutku”

1 komentar

  1. 500m pred ciljem, spust dol, v ležečega policaja. svaka čast!. in potem na rtvslo novinar piše, da je kao kolesar izgubil nadzor nad kolesom… pa zabilo ga je, zaradi celotne pasti, ne pa da je izgubil nadzor…