Gilbert, Froome in Juul-Jensen na spustu iz grabna reševali ponesrečenega gledalca

Sedemnajsta etapa Dirke po Franciji se je končala na prelazu Portet. Po osvojitvi vrha so se morali kolesarji spustiti v dolino, kjer so jih čakali ekipni avtobusi. Philippe Gilbert, Chris Froome in Christopher Juul-Jensen so mislili, da bo spust povsem miren, a kmalu so se znašli sredi reševalne akcije.

Philippe Gilbert (Lotto-Soudal), Chris Froome (Israel Start-Up Nation) in Christopher Juul-Jensen (BikeExchange) so 17. etapo končali v »disko skupini« daleč v ozadju. Na vrh so se prišli samo obrnit, kmalu po prečkanju ciljne črte so se oblekli in nemudoma spustili v dolino.

Tovrstni spusti so navadno za kolesarje povsem preprosti. Hitrosti niso prevelike, cesta je še vedno zaprta in glavni cilj je le priti v dolino. Tudi tokrat je bilo tako, a kmalu je njihov miren spust presekal hud padec enega izmed gledalcev.

Gilbert je dan kasneje predstavil nenavadno zgodbo. Trojica se je skupaj spuščala v dolino in na poti ujela enega izmed gledalcev, ki se je po ogledu dirke prav tako s kolesom odpravil v dolino. Na enem izmed ovinkov pa je izbral napačno linijo, rešitve ni bilo več in končal je v grabnu ob cesti, dvajset metrov globoko.

Philippe Gilbert je podoben padec nekoč doživel tudi sam. (vir: twitter)

»Lahko vam povem, da se na prelazu dogaja veliko,« je zgodbo začel razlagati Gilbert. »Na spustu, po prečkanju ciljne črte, sem sledil kolesarju, ki je zgrešil zavoj in končal 20 metrov nižje.«

»Ustavili smo se, da mu pomagamo. To so dejstva, ki medijem niso znana, a skoraj 20 minut smo izgubili, da smo ga rešili. Poklicali smo pomoč, saj je bil hudo poškodovan. To so stvari, ki jih prav tako doživimo,« je še dodal.

Na Dirki po Franciji torej ni nikoli dolgčas. Čeprav gre za žalostno zgodbo, saj jo je hudo skupil kolesar, smo veseli, da so se tekmovalci odzvali ob nesreči sočloveka, četudi so zato kasneje prišli do avtomobilov. Nenazadnje pa bo tudi ponesrečenec imel zgodbo, ki jo bo lahko razlagal do konca življenja. Le redki lahko rečejo, da so jih iz grabna reševali največji zvezdniki profesionalne karavane.

Prejšnji članekPogačar o Vingegaardu: “Kmalu lahko postane zmagovalec Dirke po Franciji”
Naslednji članekRazjarjeni Mohorič z gladiatorsko predstavo do druge etapne zmage