Garmin žrtev hekerskega napada

Mnogi uporabniki naprav Garmin so v zadnjih dneh poročali o težavah z Garminovo aplikacijo. Izkazalo se je, da ne gre le za manjše tehnične težave, pač pa je bilo ameriško podjetje žrtev hekerskega napada. Nepridipravi zahtevajo 10 milijonov dolarjev odkupnine.

V četrtek zvečer se je Garminova povezava sesula. Eno večjih podjetij na področju navigacije je doživelo spletni napad, ki je povsem ohromil njihovo omrežje. Številni kolesarji, tekači in fitneserji so tako ostali brez vstopa v aplikacijo, kamor se navadno nalagajo opravljene aktivnosti.

Kot poroča BleepingComputer.com, se je Garmin na napad odzval z izklopom vseh podatkovnih baz z omrežja, hkrati pa so izklopili tudi vse računalnike zaposlenih, da bi tako preprečili nadaljnje širjenje zlonamernega virusa.

Uporabniki Garmina svojih voženj ne morejo nalagati na medmrežje že vse od četrtka. vir: twitter

Trenutno zaznavamo težave, ki vplivajo na Garmin.com in Garmin Connect,” so zapisali na Garminovi spletni strani. “Izpad vpliva tudi na naše klicne centre, zato ne moremo prejemati nobenih klicev, e-mailov in spletnih pogovorov. Trudimo se, da težavo čim prej odpravimo,” so še dodali.

Hekerski napad naj bi izviral iz Tajvana, eni izmed številnih držav, v katerih Garmin proizvaja svoje naprave. Tehnološki gigant je vse tovarne, vključno s tajvansko, začasno zaprl.

Z “mrkom” Garminovega omrežja uporabniki svojih dejavnosti ne morejo nalagati na medmrežje, natančneje v aplikacijo Garmin Connect.

Velik problem doživlja tudi letalska industrija. Garmin namreč ponuja usluge tudi pilotom, ki preko aplikacije flyGarmin dostopajo do zemljevidov letov. Piloti prav tako ne morejo dostopati do navigacije med letom.

Po podatkih ameriških medijev naj bi napadalci v zameno za “izklop” virusa zahtevali 10 milijonov odškodnine. Glede na to, da je ta podatek že prišel v javnost in na policijo, Garmin skoraj zagotovo ne bo pristal na izsiljevanje. To pomeni, da bo njihova aplikacija nedostopna do trenutka, ko bodo “dobronamerni” hekerji premagali “zlonamerne”.

Prejšnji članekZačetek Gira na Siciliji: uvodna preizkušnja krajši kronometer
Naslednji članekNizozemec Olav Kooij zmagovalec VN Kranja