Ganna razveselil Italijane, Tratnik zaključil kot 24.

Filippo Ganna je postal italijanski junak, svoji deželi je privozil sploh prvi naslov svetovnega prvaka v vožnji na čas. Visokorasli kolesar je še enkrat več dokazal, da je trenutno najboljši v vožnji na čas. Edini slovenski predstavnik Jan Tratnik je po težavah s krmilom zasedel 24. mesto.

Eden krajših kronometrov v zadnjih letih je poskrbel za izjemno zanimive boje povsem pri vrhu. Številni kolesarji so naskakovali zmago, bili povsem blizu, a na koncu je Ganna pokoril vso konkurenco.

Najprej je s traso opravil Geraint Thomas, ki je postavil dober čas in bil dolgo časa v vodstvu, nato pa so v cilj začeli prihajati njegovi glavni tekmeci. S prestola ga je najprej vrgel Wout van Aert, nato ga je na drugem mestu prehitel še Stefan Kung.

Kolesarki navdušenci smo nato nestrpno pričakovali Filippa Ganno, ki je na vmesnem času močno vodil. Svojo prednost je zadržal tudi v drugi polovici trase in v cilj prišel s 26 sekundami prednosti. Branilec naslova Rohan Dennis je ciljno črto prečkal kot zadnji, a danes ni imel svojega dneva. Zaostal je 39 sekund, kar je zadostovalo za peto mesto.

Zlato je tako pripadlo Ganni, srebrno medaljo bo domov odnesel Wout van Aert, do brona pa je prikolesaril Stefan Kung.

Edini slovenski predstavnik Jan Tratnik je bil po prvi polovici dirke v dobrem položaju, nato pa se mu je odlomil del krmila. Idrijčan je priznal, da je v drugi polovici večino časa iskal udoben položaj, ki ga vse do cilja ni našel. Na račun težav je jasno izgubil veliko časa, v cilju je zaostal 2 minuti in 24 sekund, kar je zadoščalo za 24. mesto.

Tratniku se je odlomil del krmila. vir: twitter

»Prvo polovico sem odpeljal v skladu z načrti, nato pa se mi je zlomilo krmilo. To je vplivalo na moj ritem, saj se nisem uspel udobno namestiti v kronometrski položaj. Na poti nazaj (proti dirkališču, op. p.) so bile hitrosti visoke in vožnja je bila nevarna, saj mi je desna roka polzela s krmila,« je težave opisal vidno razočarani Tratnik. »Hudo mi je, sicer sem dal vse od sebe, a nisem si mislil, da me bo ravno na svetovnem prvenstvu doletelo kaj takega

Vožnje na čas so sedaj zaključene, fantje in dekleta pa se bodo za mavrično majico v prihodnjih dveh dneh borili na cesti dirki. Veliko pričakujemo predvsem od nedeljske moške preizkušnje, ko se v boj za najvišja mesta podajata Primož Roglič in Tadej Pogačar.

Prejšnji članekIneos potrdil prihod štirih kolesarjev
Naslednji članekGeraint Thomas brez računalnika taval v temi