Ganna kljub težavam do zmage, Tratnik odličen osmi

Filippo Ganna še naprej dokazuje, da je z naskokom najboljši kronometrist v karavani. Kljub menjavi kolesa zaradi prazne zračnice je uspel prehiteti vso konkurenco in se veseli še druge zmage na letošnji Dirki po Italiji. S traso je dobro opravil tudi Jan Tratnik, ki je na koncu zasedel 8. mesto.

V zadnji etapi Dirke po Italiji smo vsako leto priča dvema bitkama. Na eni strani se specialisti za vožnjo na čas borijo za etapno zmago, na drugi pa kolesarji pri vrhu skupnega seštevka skušajo ohraniti ali celo izboljšati svoj položaj.

Bitko za etapno zmago je danes dobil Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), ki je še drugo leto zapored pobral vse zmage na vožnjah na čas. Danes je bila ta nekaj časa sicer ogrožena, saj je moral tik pred ciljem menjati kolo zaradi prazne zračnice, kar ga je stalo nekaj časa. A Italijan si je že predhodno nabral tako veliko prednost, da ga kljub težavam, danes ni mogel prehiteti nihče.

Sprva se mu je nevarno približal Eduardo Affini (Jumbo-Visma), a je Italijan v cilju zaostal 12 sekund. Kar nekaj časa je bilo nato potrebno čakati na naslednjega izzivalca, ki bi lahko vsaj za trenutek ogrozil Ganno.

Jan Tratnik (Bahrain Victorious) se je nato podal na progo in vozil zelo dobro. Na vmesnih časih je sicer zaostajal za Ganno in jasno je bilo, da ga danes ne bo ogrozil, a kljub temu se je peljal dobremu rezultatu naproti. Ciljno črto je prečkal 42 sekund počasneje kot svetovni prvak, kar je zadostovalo za končno osmo mesto.

Remi Cavagna (Deceuninck-Quick Step) je bil danes zelo dobro na poti in vse do zaključnih kilometrov je bil povsem zraven Ganne. Francozu se je zaradi težav Ganne danes ponujala priložnost za zmago, a nato je tudi sam storil neumnost.

Predzadnji ovinek je povsem spregledal, se postavil na napačno stran cestišča in prepozno začel zavirati. Namesto zavoja je pot nadaljeval naravnost, nato skušal zavreti, a ograje so bile preblizu. Francoz se je prevrnil preko krmila, se nato hitro pobral in nadaljeval proti cilju, a škoda je bila narejena. Za Ganno je zaostal 12 sekund in se upravičeno jezil sam nase.

Le nekaj minut po neumnosti Cavagne smo videli novo redko videno situacijo. Matteo Sorbrero (Astana-Premier Tech) se je boril za mesto povsem pri vrhu današnje etape, a tik pred ciljem naletel na gnečo. Kolona spremljevalnih vozil je na ozki cesti onemogočala napredovanje Italijana, na zadnjem ovinku pa ga je povsem zaprl avtomobil Groupame-FDJ, katerega je Sorbrero v jezi boksnil, preden je mimo njega nadaljeval proti cilju. Tam je zasedel četrto mesto, a za drugim mestom zaostal le 2 sekundi, ki jih je najverjetneje izgubil v gneči.

Nato se je pozornost obrnila proti kolesarjem za skupno razvrstitev. Med prvimi se je na pot podal Tobias Foss (Jumbo-Visma), ki je v preteklosti dokazal, da je dober kronometrist. Danes je zasedel 12. mesto

Naslednji je pozornost kamer dobil Joao Almeida (Deceuninck-Quick Step), eden najboljših kronometristov med kandidati za končno zmago. Portugalec je s progo opravil odlično, dosegel peti čas in se v skupnem seštevku povzpel na šesto mesto.

Nato pa so na vrsto prišli prvi trije. Pričakovano med njimi velikih razlik ni bilo. Egan Bernal (Ineos Grenadiers) je preko celotne proge zaostajal med deset in dvajset sekund za Damianom Carusom (Bahrain Victorious) in poskrbel, da je bila rožnata majica ves čas trdno na njegovih ramenih. Italijan, ki je na koncu pridobil 30 sekund napram Bernalu pa je še dodatno povečal prednost pred danes neprepričljivim Simonom Yatesom (BikeExchange), ki je zaostal 1:22, a uspel ohraniti mesto na stopničkah.

Bernal se tako veseli skupne zmage in še drugo leto zapored Ineos Grenadiersem prinaša slavje na Dirki po Italiji. Na odru za zmagovalce mu družbo delata Caruso, ki je s predstavo na domači dirki presenetil celoten kolesarski svet, in Yates, ki si je želel skupno zmago, a bo verjetno zadovoljen tudi s tretjim mestom.

Prejšnji članekVse je pripravljeno za generalko pred Tourom – na vrsti je Kriterij Dauphine
Naslednji članekEgan Bernal je zmagovalec Dirke po Italiji!