Francija bo financirala kolesarska popravila državljanov

Francoska vlada želi ohraniti zmanjšano onesnaženost zraka, do katere je prišlo med časom karantene, zato državljanom ponuja finančno pomoč za servisiranje koles. Posameznik bo upravičen do brezplačnega popravila v vrednosti 50 evrov.

Oblasti bodo za projekt namenile 20 milijonov evrov, ki bodo namenjeni financiranju servisov, vzpostavitvi kolesarskih parkirnih mest in učenju kolesarjenja. Vsi ukrepi so bili sprejeti v želji po množični uporabi koles in zmanjšanju števila avtomobilskih voženj.

Po poročanju Elisabeth Borne, francoske ministrice za ekološki promet, je kar 60 odstotkov avtomobilskih voženj krajših od 5 kilometrov in prav te bi program spodbujanja kolesarjenja rad nadomestil v največji možni meri.

»Želimo, da bi to obdobje predstavljalo premik h kolesarski kulturi in da bi kolesa postala ključna v obdobju odpiranja države,« je vladno odločitev pokomentirala Borneova.

V program bo vključeno 3000 registriranih serviserjev. Ti bodo po opravljeni storitvi s strani države dobili povrnjene stroške, kar pomeni, da stranke ne bodo fizično prejele denarja.

Sicer ne gre za prvi ukrep, s katerim vlada spodbuja kolesarjenje. Že pred časom so namenili 300 milijonov evrov za izgradnjo devetih kolesarskih ‘avtocest’, ki bodo povezovale obrobje Pariza z njegovim centrom. Dolžina kolesarskih stez se bo tako skoraj podvojila, sedanjih 370 kilometrov bo razširjenih na 650 kilometrov.

Vlada se z ukrepi še ne misli ustaviti. V kolikor bo program financiranja popravil koles uspešen, z njim nameravajo nadaljevati tudi po izčrpanju prvega paketa finančnih sredstev. Dodatno se pripravlja še program, ki bi delodajalcem pomagal kriti potne stroške zaposlenih, ki na delovno mesto prikolesarijo.

Francija se počasi pripravlja na življenje po karanteni. Nekateri ukrepi so že bili umaknjeni, med njimi tudi prepoved kolesarjenja. Prebivalci sedaj lahko kolesarijo v radiju 100 kilometrov od svojega doma v skupinah manjših od 10 ljudi, med katerimi mora biti vsaj 10 metrov razdalje. Profesionalni kolesarji lahko ponovno začnejo s treningi zunaj, a morajo trenirati sami.  

Prejšnji članekFilippo Ganna se spogleduje z rekordom vožnje na eno uro
Naslednji članekEvenepoel petdesetkrat preko legendarnega vzpona Muur