Finančna kazen za dvakratno prečkanje ciljne črte? Villella lažji za 180 evrov

Italijanski kolesar Davide Villella je na tretji etapi Dirke po Romandiji prejel redko videno kazen. Po prihodu v cilj je ponovno zapeljal preko ciljne črte in bil oglobljen za 200 švicarskih frankov oziroma okoli 180 evrov.

Davide Villella (Movistar) na dirki v Švici ni bil v soju žarometov. Tudi na tretji etapi o njem nismo slišali prav veliko, kljub temu da je v cilju zmago slavil njegov klubski kolega Marc Soler. A Italijan je kljub temu napolnil strani časnikov, saj je prejel eno najredkeje videnih kazni.

Villella je v cilj prišel na 35. mestu in se po koncu etape kmalu obrnil in ponovno prečkal ciljno črto, tokrat v nasprotno smer dirke. Takšne poteze so v svetu kolesarstva pogoste, predvsem na etapah, ki se končajo na gorskih ciljih. Tedaj kolesarje ekipni avtobusi navadno čakajo v dolini, kamor se tekmovalci podajo s kolesom.

A tokrat se etapa ni končala na gorskem cilju, zato ni jasno čemu se je Villella ponovno podal preko ciljne črte. In če smo prej razčistili, da takšna poteza sama po sebi ni kazniva in je med kolesarji pogosto videna, pa je Villella storil eno ključno napako. Pozabil si je sneti štartno številko z dresa in kolesa, zaradi česar je bila njegova poteza smatrana kot prepovedana.

V pravilih Mednarodne kolesarske zveze je zapisano, da kot prekršek velja »vsako ponovno prečkanje ciljne črte v smeri dirke z vidno štartno številko na dresu ali okvirju kolesa«.

Kazen za tovrstni prekršek na dirkah World Toura, svetovnem prvenstvu ali olimpijskih igrah znaša 200 švicarskih frankov oziroma okoli 180 evrov. Na nižje rangiranih dirkah se višina kazni prepolovi, medtem ko na državnih prvenstvih kazen znaša le 50 frankov.

Villelli kazen ne bo krajšala spanca. V večini primerov kazni pokrije ekipa, ki v te namene uporablja zbrani denar iz nagradnega sklada. Italijan je tako verjetno dobil le ustni opomin in bo v prihodnje pozornejši na prekrivanje štartne številke ob prečkanju ciljne črte.

Prejšnji članekGeraint Thomas uspešno nadoknadil zaostanek in osvojil Dirko po Romandiji
Naslednji članekAnej Doplihar z izjemno vožnjo do drugega mesta na klasiki Ronde in Vlaanderen