Filippo Ganna sporočil datum napada na rekord vožnje na eno uro

Že skoraj dve leti se sprašujemo, kdaj bo Filippo Ganna napadel rekord vožnje na eno uro. Italijan, ki je šele letos potrdil, da ga izziv sploh zanima, bo rekordno znamko lovil 8. oktobra na dirkališču v Švici.

Dominacija, ki jo je Filippo Ganna prikazoval na kronometrih, je pri vseh kolesarskih navdušencih porodila isto vprašanje – koliko bi lahko prevozil v eni uri?

Mladi Italijan je moral po številnih zmagah vedno znova odgovarjati, kdaj se bo preizkusil v vožnji na eno uro, a morebiten poskus je član Ineos Grendaiers dolgo časa zavračal.

V lanski sezoni se je njegov odnos do izziva že nekoliko spremenil, a z ekipo je hitro sklenil, da je bolj pomembno nabiranje zmag v klubskem dresu in sanje o rekordni znamki so bile potlačene, še preden so se razvile.

Letošnja sezona pa se je začela drugače. V ekipi so podprli Italijana in že na začetku sezone jasno naznanili, da letos lahko dobi priložnost. Britanci so sicer sporočili, da Ganno najprej čaka normalna sezona z ekipo, ob koncu leta pa se lahko poskusi v vožnji na eno uro.

Italijan je že pred časom izbral prizorišče dogodka. Svoj poskus bo opravil na velodromu Grenchen v Švici, ki leži na vsega 450 metrih nad morjem. Italijan se je za nizkoležeč velodrom odločil predvsem zato, ker ne želi, da bi ob njegovem morebitnem rekordu, ljudje ugibali, ali bi mu uspelo tudi brez prednosti, ki jih prinaša višja nadmorska višina.

Prizorišče je torej izbrano že nekaj časa, dolgo pa smo čakali na točen datum poskusa. Sedaj so iz tabora Ineos Grenadiersov končno sporočili tudi to informacijo.

Ganna se bo v boj z uro podal 8. oktobra. (vir: Ineos Grenadiers)

Filippo Ganna bo rekordno znamko napadal 8. oktobra. Njegov poskus se bo začel ob 20.00 po našem času, končal pa točno 60 minut kasneje.

Veselim se izziva, četudi gre za eno uro čistega trpljenja. Zanimivo bo videti, kako bo zdržalo moje telo in kako daleč lahko grem. To je dobra priložnost za test fizičnih in psihičnih meja. Izvedba tako prestižnega dogodka je pomemben korak v moji karieri,” je povedal 26-letnik.

Trenutna rekordna znamka znaša 55,548 kilometra. V lasti jo ima Britanec Dan Bigham, ki je po treh letih s prestola zrinil Victorja Campenaertsa.

Aktualni lastnik rekorda Bigham se je sicer znašel v zanimivem položaju. Poklicno namreč sodeluje z Ineos Grenadiersi, kar pomeni, da bo kot strokovnjak za aerodinamiko sodeloval tudi pri pripravi Ganne na njegov poizkus. Po eni strani si bo torej želel, da Ganni uspe, po drugi pa bi verjetno rad še naprej sam ostal na vrhu večne lestvice.

Prejšnji članekAdam Yates na radarju UAE Emiratesov
Naslednji članekTadej Pogačar in Urška Žigart z vožnjo na čas odpirata svetovno prvenstvo