Filippo Ganna postavil rekord za naslednje desetletje

Filippo Ganna je še enkrat več dokazal, da je zmožen dosegati neverjetne številke. Brez večjih težav je podrl rekord vožnje na eno uro. Nova znamka znaša kar 56,792 km, kar je kilometer in dvesto metrov več od dosedanjega rekorda Dana Bighama.

Na velodromu v Švici smo bili priča zgodovini. Italijanski “stroj” Filippo Ganna je postavil rekordno znamko, ki bo nepremagljiva še dolgo. Postavljena je celo tako visoko, da bo verjetno trajalo še nekaj časa, preden se bo sploh kdo opogumil in jo skušal premakniti višje.

Dolgo časa smo čakali na poskus Top Ganne, ki že zadnji dve leti dokazuje, da je najboljši kronometrist v karavani. Po več kot sezoni odlašanja se je le odločil, da se poda v lov na rekord in tudi uradno dokaže, da mu na svetu ni para.

Na velodrom je prišel osredotočen na svoj poskus. Vsi moteči dejavniki okoli njega so bili odstranjeni in v njegovih mislih je bila le ena misel – rekord.

S poskusom je začel nekoliko zadržano. V prvih krogih je sicer držal rekordni tempo, a nato popustil in bil skoraj dvajset minut za rekordno znamko. S časom dvignil tempo in zaostanek za rekordom se je iz kroga v krog začel manjšati, dokler se čas ni obarval zeleno.

Italijan nato ni popuščal, krog za krogom je držal visok tempo in v zadnjih minutah še celo dodal nekaj vatov moči. Po 45 minutah je nizal kroge s povprečno hitrostjo 59 km/h in jasno je bilo, da se bo končna številka ustavila krepko preko dosedanjega rekorda.

Ko se je na štoparici pokazala ena ura, je Ganna prevozil natanko 56,792 kilometra. Najpogumnejši navijači so napovedovali razdaljo okoli 57 kilometrov, vanjo so verjeli tudi nekateri profesionalni kolesarji in Ganna ni razočaral.

Dosedanji rekord, ki ga je pred dobrim mesecem dni postavil Dan Bigham, je Italijan popravil1,244 kilometra. To je skoraj nepredstavljiva razlika, saj se navadno rekordne znamke premikajo za nekaj sto metrov višje.

Neverjetni 26-letnik pa ni popravil le Bighamovega rekorda, pač pa tudi 26 let star rekord Chrisa Boardmana. Ta je leta 1996 v eni uri prevozil 56,375 km, a njegov poskus ni bil priznan, zaradi vožnje v ilegalnem položaju “supermana”.

Po 26 letih torej lahko nehamo ob vsakem rekordu pripisati zvezdice in opozoriti, da je nekoč nekdo že vozil hitreje. Filippo Ganna je danes postal absolutni rekorder in zdi se, da bo tako ostalo še dolgo.

Prejšnji članekTadej Pogačar ostaja kralj Dirke po Lombardiji
Naslednji članek20 najtežjih kolesarskih vzponov na svetu