Fabio Jakobsen evropski prvak, Mezgec na šestem mestu

Nizozemec Fabio Jakobsen je prekinil štiriletno vladavino Italijanov in prvič v karieri postal evropski prvak. V šprintu glavnine je sodeloval tudi Luka Mezgec, ki je prišel do odličnega šestega mesta.

V Münchenu se je končalo prvo dejanje kolesarskega evropskega prvenstva. Na 209-kilometrski trasi so se udarili moški predstavniki karavane.

Relativno ravninska etapa je obljubljala šprint glavnine, zato se je v Nemčijo podalo veliko število čistokrvnih šprinterjev, ki so upali, da bodo naslednje leto dni na cestnih dirkah nosili majico evropskega prvaka.

Res je na koncu o zmagovalcu odločal šprint in prepričljivo ga je dobil prvi favorit Fabio Jakobsen (Nizozemska). Zasedba z dežele tulipanov je ves dan bila aktivna pri narekovanju tempa, tudi v zadnjih kilometrih pa je večji del časa preživela v ospredju in pripravljala teren za svojega aduta.

Jakobsen je v zadnjih metrih nagradil delo reprezentančnih kolegov in prvič v karieri prišel do naslova evropskega prvaka. Po štirih letih tako na vrhu ni več Italijanov, ki so letos z Elio Vivianijem prišli šele do sedmega mesta.

Mezgec do šestega mesta

Zelo dobro se je danes odrezala tudi slovenska reprezentanca, ki je bila sestavljena iz kolesarjev World Toura in kolesarjev domačih ekip. V prvem delu dirke so delo opravljali predvsem mlajši člani reprezentance, v zaključku pa sta breme na svoja pleča prevzela David Per in Jan Tratnik.

Oba sta skrbela, da je bil Luka Mezgec dobro zaščiten in pred vhodom v zaključek ni trošil preveč energije. Večkrat se je žal slovenski vlak razbil in potrebno je bilo nekaj manevriranja, da se je znova sestavil.

Morda so tudi zato v zaključku pošle moči in Mezgec je ostal sam. Tega je sicer vajen in se v tovrstnih situacijah dobro znajde. Tudi danes je ostal zvest samemu sebi in je v zaključku uspel iztržiti precej dober rezultat. V šprintu proti čistokrvnim šprinterjem sicer ni imel možnosti, a je vseeno prišel do odličnega šestega mesta.

V sredo bo na sporedu posamična vožnja na čas v moški in ženski kategoriji, čez točno teden dni pa se bodo za naslov najboljše na stari celini pomerila še dekleta.

Prejšnji članekJan Polanc v pomoč kapetanom na Dirki po Španiji
Naslednji članekURADNO: Primož Roglič bo nastopil na Dirki po Španiji