Evropski del sezone se je tudi uradno začel

V Španiji se je v nedeljo odvila klasika Valenciana, ki je tudi uradno otvorila evropski koledar dirk. Člani največjih ekip sicer še počivajo, a tudi oni se bodo kmalu podali v lov na nove uspehe.

Največji kolesarski navdušenci so v nedeljo oči uprli na vzhod Španije, kjer je potekala prva evropska dirka v novi sezoni. Po 175 kilometrih dirkanja se je zmage veselil član Eolo-Komete Giovanni Lonardi, ki je bil najhitrejši v šprintu glavnine.

Na štartni listi sicer ni bilo nobene izmed ekip svetovne serije, so pa se dirke udeležile številne prokontinentalne ekipe, ki jih pogosto vidimo tudi na največjih dirkah. Nastopili so člani Arkee-Samsic, TotalEnergies, Caje-Rural, Euskatel-Euskadija in seveda Eolo-Komete.

Dirka je v prvem delu prečila nekaj vzponov, v drugi polovici pa zavila ob obalo in na ravnini vztrajala vse do ciljne črte. Padec v zadnjem kilometru je prinesel nekaj drame, saj se je skupina raztrgala, za zmago pa so se naposled udarili tisti, ki so uspeli ostati na kolesu.

Dirka po svojem statusu ne spada med pomembnejše v koledarju, a si je še drugo leto zapored izborila mesto na samem začetku evropskega kolesarja. Tako lahko tudi uradno rečemo, da je sezona odprta in z velikimi pričakovanji stremimo v naslednje tedne, ko se bo začelo dirkanje na vseh ravneh.

Sezono pognali tudi v Avstraliji

Ob normalnih razmerah bi morali v tem času spremljati otvoritveno dirko svetovne serije Tour Down Under, a je bil ta že pred časom odpovedan. Avstralci so tako še drugo leto organizirali kolesarski festival za domače kolesarje, ki se je začel ta konec tedna.

Santos Festival of Cycling so v nedeljo začela dekleta, ki bodo z nastopi končala v torek. Sreda je rezervirana za nočni kriterij, v četrtek pa se začne še moška etapna preizkušnja, ki bo trajala vse do sobote.

Prejšnji članekČaka nas najdaljše svetovno prvenstvo v zadnjih 35 letih
Naslednji članekEgan Bernal si je ob trku z avtobusom zlomil stegnenico