Everesting na Nizozemskem? Zakaj pa ne!

V zadnjem času na Everest s kolesom plezajo vsi. Ne povsem dobesedno seveda. Nov izziv, ki je prevzel kolesarski svet zahteva prevoženih 8848 metrov višinske razlike. Kolesarji celotnega sveta iščejo primerne vzpone za izziv, Etienne van Empel pa ga je uspel najti na ravni Nizozemski.

Pravila izziva zahtevajo, da mora kolesar vse višinske kilometre premagati na enem samem vzponu. V večini držav primernega klanca ni težko najti, veliko težje pa je to storiti na Nizozemskem. Najvišja točka dežele tulipanov je visoka 322 metrov, kar četrtina površine države pa je na višini morja ali celo pod njim.

A kjer je volja, tam je pot, se glasi stari pregovor. In Etienne van Empel voljo zagotovo ima. Nizozemski profesionalni kolesar, ki trenutno nastopa v prokoninentalni ekipi Vini Zabu-KTM, je našel vzpon dolg pol kilometra ter pomembneje, z 31 metri višinske razlike.

Časovno gledano Nizozemec ni prišel niti blizu rekorda. Tega drži kolesar EF Pro Cyclinga Lachlan Morton, ki je na Everest splezal v 7 urah, 29 minutah in 57 sekundah. Van Empel je za svoj podvig potreboval 12 ur, 47 minut in 11 sekund. Skoraj gotovo pa je Nizozemec podrl rekord števila vzponov za dosego potrebnih višinskih metrov. Klanec je namreč prevozil kar 292-krat.

»Kdo pravi, da se ne moreš vzpenjati na Nizozemskem. 8983 višinskih metrov, približna višina Mount Everesta. Potreboval sem le 292 vzponov,« je sliki z dokazom o uspehu pripisal Van Empel.

Za uspešno opravljen izziv je Van Empel moral prevoziti 301 kilometer. Te je odpeljal s povprečno hitrostjo 23,6 km/h, najhitreje je vozil 58 km/h, med vožnjo pa porabil 8992 kalorij.

Nizozemski kolesar pri svojih 26 letih še nima profesionalne zmage. Največji uspeh je dosegel lani na Dirki po Albaniji, ko si je privozil skupno drugo mesto. Leta 2017 je dirkal tudi na klasiki Liege-Bastogne-Liege, a dirke ni zaključil. Letos je nastopil na Dirki po Kolumbiji. Najboljši rezultat je dosegel na uvodnem kronometru, ko je bil dvajseti, na koncu pa je v skupni razvrstitvi zasedel 115. mesto.

Prejšnji članekNiki Terpstra zapustil bolnišnico
Naslednji članekJan Polanc na Tour skupaj s Pogačarjem