Evenepoel povozil konkurenco

Že pred etapo je v javnost prišla novica, da se z dirke zaradi slabega zdravja, poslavlja Julian Alaphilippe, ki je sodil v ožji krog favoritov za skupno zmago. V ekipi Deceuninck Quick-Step so tako ostali brez enega izmed glavnih orožij, a po zaslugi Remca Evenepoela so težave kmalu zapustile misli športnih direktorjev ekipe. Mladi Belgijec je dirko na čas odvozil briljantno in se zasluženo veselil zmage ter prevzema vodstva v skupnem seštevku.

Edini kronometer na argentinski dirki je zahteval, da se kolesarji na traso podajo z navadnimi cestnimi kolesi in ne s kronometrskimi, saj so tako ekipam znižali stroške potovanja, hkrati pa manjšim ekipam z manjšimi letnimi proračuni omogočili enakovredno tekmovanje.

Dobrih petnajst kilometrov dolga proga je bila v večjem delu ravninska, povsem v zaključku pa je ponudila s krajšim 1,1-kilometrskim vzponom. Izmed favoritov za zmago se je najprej na pot podal Maciej Bodnar, kolesar Bore-Hansgrohe, ki je brez večjih težav prevzel vodstvo in sedel na stol vodilnega. S tam ga je nato »spodil« Movistarov Nelson Oliveira, ki je ciljno črto prečkal dve sekundi hitreje.

Evenepoel je prvič vozil v majici evropskega prvaka. vir: twitter

Čeprav v zatonu kariere, je 43-letni Oscar Sevilla dokazal, da se še lahko kosa z najboljšimi. Španski kolesar, ki je leta 2001 osvojil drugo mesto na Vuelti, je s progo opravil še 17 sekund hitreje kot Oliveira.

Nato pa so se vse oči usmerile v čudežnega dečka kolesarstva Remca Evenepoela. Že pred etapo je veljal za glavnega favorita in že kmalu je dal jasno vedeti, zakaj je temu tako. Ob prvem vmesnem času si je že privozil 36 sekund prednosti, zato se je porajalo vprašanje, ali je začel prehitro. Odgovor je bil jasen že kmalu. Belgijec je ciljno črto prečkal minuto in osem sekund pred Sevillo in se tako kot prvi spustil pod čas dvajsetih minut.

Bolj ali manj je bilo jasno, da bo Evenepoel veliki zmagovalec etape, edini, ki bi ga lahko še vrgel s prestola je bil Filippo Ganna, kolesar Ineosa, ki pa na dirki nastopa za italijansko reprezentanco. Italijan je s progo opravil dobro, a še vedno premalo dobro, da bi z vrha sklatil Evenepoela. Ganna se je moral z 32 sekundami zaostanka zadovoljiti z drugim mestom.

Jutri je na sporedu najdaljša, 185 kilometrov dolga razgibana etapa, ki zaradi zgodnjega prečkanja vseh treh kategoriziranih vzponov prinaša možnost šprinterjem, da se v zaključku zopet spopadejo za etapno zmago.

Vrhunci tretje etape.

KONČNI REZULTATI ETAPE:

1. EVENEPOEL Remco (Deceuninck Quick-Step)19:16
2. GANNA Filippo (Italija)+ 0:32
3. SEVILLA Óscar (Medellin)+ 1:08
4. OLIVEIRA Nelson (Movistar)+ 1:25
5. MCNULTY Brandon (UAE Emirates)+ 1:26
6. BODNAR Maciej (Bora-Hansgrohe)+ 1:27
7. EVTUSHENKO Alexander (Rusija)+ 1:28
8. JOYCE Colin (Rally Racing)+ 1:40
9. FABBRO Matteo (Bora-Hansgrohe)+ 1:41
10. MANNION Gavin (Rally Racing)+ 1:43
Prejšnji članekGaviria najmočnejši v zaključnem šprintu
Naslednji članekGaviria še drugič premagal konkurenco