Elisa Longo Borghini postregla z redko videno napako

Peta etapa ženske različice Dirke po Franciji se je končala s skupinskim šprintom, v katerem bi sodelovala tudi Elisa Longo Borghini, a je Italijanka 500 metrov do cilja zavila v napačno smer in se izločila iz boja za zmago.

Dekleta so se peti dan podale na najdaljšo etapo Dirke po Franciji, ki je s 175 postala najdaljša preizkušnja v zgodovini ženskega kolesarstva. Izjemno dolžino so organizatorji kompenzirali s precej položnim profilom trase, ki je obljubljal šprint glavnine.

Do tega je res prišlo in v napetem boju je še drugič na dirki slavila Lorena Weibes (DSM), ki se je tako v točkovanju za zeleno majico močno približala danes tretji Marianne Vos (Jumbo-Visma).

Bolj kot zmaga Nizozemke pa je medijsko pozornost pritegnila napaka Elise Longo Borghini (Trek-Segafredo), ki je 500 metrov pred ciljem s čela dirke napačno zavila. Italijanka je hitro spoznala svojo zmoto, saj ji je bilo jasno, da ciljna ravnina izgleda nekoliko drugače, prav tako pa ji ni sledila nobena tekmica.

Longo Borghinijeva pa je po povratku na stezo izgubila stik s čelom dirke, a je vseeno uspela ujeti rep glavnine in tako prejela čas zmagovalke. Italijanka tako ostaja na visokem četrtem mestu v skupnem seštevku in je v zelo dobrem položaju za napad na rumeno majico. Za vodilno Marianne Vos zaostaja 25 sekund, a gorske etape šele prihajajo.

Nov množičen padec

Peto etapo je žal zaznamoval tudi vnovičen grd padec v glavnini, v katerega se je ujel večji del glavnine. Gre že za drugi večji padec skupine na dirki, ki je po besedah deklet precej bolj živčna od vseh ostalih dirk v koledarju.

Padec se je zgodil na široki cesti, ko je ena izmed kolesark v trebuhu skupine izgubila ravnotežje in se znašla na tleh. Sledil je neizogiben domino efekt, dekleta so letela ena preko druge in povsem zaprla cestišče. Le redke so uspele dovolj hitro odreagirati in se ustaviti pred gručo kolesark in koles na tleh.

Kar nekaj časa je trajalo, da so se dekleta vrnila na kolesa in nadaljevala z dirko. Žal pa se je v padcu huje poškodovala Emma Norsgaard (Movistar), ki je morala končati z nastopi na premierni Dirki po Franciji.

Prejšnji članekVišinske priprav glavni razlog za Van der Poelove slabe nastope na Touru
Naslednji članekSlovenca še naprej kraljujeta svetovnemu kolesarstvu