Eddy Merckx Remcu Evenepoelu predlagal nastop na Dirki po Italiji

Kolesarski svet nestrpno pričakuje na odločitev Remca Evenepoela, na katerem Grand Touru bo nastopil v naslednji sezoni. V debato se je sedaj vmešal tudi veliki Eddy Merckx, ki meni, da bi moral mladenič nastopiti na Dirki po Italiji.

Za Remcom Evenepoelom je izjemna sezona. Z zmago na Dirki po Španiji je dokazal, da lahko napada največje dirke in v letu 2023 želi storiti korak naprej. To pomeni nastop na Dirki po Italiji ali Dirki po Franciji.

Na obeh dirkah bi Evenepoel lovil končno zmago. Francoska dirka ima svoj čar, gre za največjo dirko na svetu, a hkrati to pomeni, da jo je težje osvojiti. Za mladega Belgijca predstavlja dvorezen meč, saj lahko na velikem odru pogori.

Na drugi strani Dirka po Italiji ne prinaša tako velikega pritiska, a hkrati je zmaga tudi vredna nekoliko manj. Trasa je Belgijcu pisana na kožo, zato ga mnogi prepričujejo, naj raje nastopi v Italiji in tako postopoma stopnjuje cilje svoje kariere.

Mnenja, da bi moral Evenepoel nastopiti na Dirki po Italiji, je tudi legendarni Eddy Merckx. V svoji karieri je 77-letnik doživel uspehe tako v Italiji kot Franciji in po lastnih izkušnjah se mu zdi, da je italijanski krog prava izbira za Evenepoela.

“V zadnjih mesecih je precej napredoval. Dobil je Liege-Bastogne-Liege, Dirko po Španiji in svetovno prvenstvo. Sedaj bi mu svetoval, naj nastopi na Giru. Na tej točki kariere je to boljša izbira.”

“Prav tako so dirke v Italiji vedno nekaj posebnega: lepi kraji, izjemni navijači in dobra hrana.”

Evenepoel na Dirko po Italiji nima lepih spominov. Svoj edini nastop na njej je leta 2021 končal predčasno. (vir: twitter)

Merckx sicer ni mnenja, da bo Evenepoel brez težav prišel do zmage na Dirki po Italiji. Letos je kazal dobro formo, a težavnost boja za rožnato majico bo odvisna predvsem od konkurence.

“Pomembno bo, kakšna bo konkurenca. Vendar pa je Evenepoel v zadnjih mesecih dokazal karakter prvaka.”

“Razvil se je. Osvojil je Vuelto. Celo napadal je na strmih klancih,” je povedal Merckx in se s tem obregnil na kritike, da Evenepoelu ne ležijo strmi vzponi.

Trasa Dirke po Italiji je pisana na kožo Belgijca, a skriva nekaj pasti. Pogosto bo prešla 2000 metrov, teren, ki Evenepoelu ni poznan. A Merckx poudarja, da mora vsak kolesar preizkušati svoje meje tudi za ceno poraza. Le tako lahko napreduje.

“Vreme bo tam [nad 2000 metri] drugačno, z možnostjo snega in mraza. A Evenepoel se mora testirati. Le tako bo spoznal svoje meje. Tudi iz porazov se učimo,” je še dodal petkratni zmagovalec italijanske dirke.

Prejšnji članekEgan Bernal si v letu 2023 želi nastopa na Dirki po Franciji
Naslednji članekEvenepoel se v želji po mirnejšem življenju in boljšem treningu seli v Španijo