Dve Slovenki v boj s tlakovci Dirke po Flandriji

Prva nedelja v aprilu je tudi pri dekletih rezervirana za Dirko po Flandriji. Ženska izvedba dirke bo letos postala polnoletna, a že vrsto let velja za eno najbolj prestižnih v koledarju. Na štartu se bosta zvrstili tudi dve Slovenki.

Dobrih 150 kilometrov trase bo kolesarke vodilo preko vseh pomembnih vzponov Flandrije, kjer so se v preteklosti spisale že mnoge legendarne zgodbe. Kattenberg, Taaienberg, Oude Kwaremont in Paterberg so le nekateri izmed kratkih, a izredno strmih tlakovanih vzponov, kjer lahko pričakujemo, da se bodo favoritinje skušale otresti konkurence.

Slovenci v boj pošiljamo dve junakinji, ki smo ju v zadnjem mesecu lahko večkrat spremljali na »ogrevalnih« dirkah v Belgiji. Eugenia Bujak (Ale BTC Ljubljana) se na Dirko po Flandriji podaja na krilih osmega mesta z Dwars door Vlaanderena, kjer je v cilj prišla s skupino favoritinj.

Izkušenj z Dirke po Flandriji ima veliko, najboljša je bila leta 2015, ko je končala na 17. mestu. Letos kaže formo, s katero bi lahko rezultat tudi izboljšala, a prvotno bo v Flandriji morala pomagati Marti Bastianelli (Ale BTC Ljubljana), ki je kapetanka moštva.

Druga Slovenka na štartu bo Špela Kern (Massi-Tactic). Tudi ona ima z dirko že veliko izkušenj, a je rezultatsko manj uspešna kot Bujakova. V štirih nastopih je do cilja prišla le enkrat in tedaj zasedla 89. mesto. Tudi ona bi letos lahko izboljšala najboljšo uvrstitev, saj bo ob Viti Heine (Massi-Tactic) najresnejše orožje ekipe.

Massi-Tactic bo računal tudi na Špelo Kern. (vir: twitter)

Na štartu vsa smetana karavane

Dirka po Flandriji je na štart zvabila vsa največja imena ženske karavane. Zmage na eni največjih dirk v koledarju ne želi izpustiti iz rok prav nobena, a na koncu se bo smejalo le eni.

Svetovna prvakinja in serijska zmagovalka iz lanske sezone Anna van der Breggen (SD Worx) bo glavna favoritinja za svoje drugo slavje na Dirki po Flandriji. Nizozemka je letos v Belgiji že slavila na Omloop Het Nieuwsbladu, na Strade Bianche pa se je morala zadovoljiti s tretjim mestom.

Van der Breggenova je že napovedala, da se bo po sezoni upokojila in štafetno palico predala Chantal van der Broek-Blaakovi (SD Worx), ki bo nastopala tudi jutri. Enaintridesetletnica je aktualna zmagovalka Dirke po Flandriji in bo zato nosila številko 1. Letos je že stopila na najvišjo stopničko na Strade Bianche, enako pa bo skušala storiti tudi v Belgiji.

Ob pravem času je formo našla tudi Annemiek van Vleuten (Movistar). Nizozemka je po prestopu v špansko moštvo potrebovala nekaj dirk, da se je navadila na novo okolje, v sredo pa na Dwars door Vlaanderen dokazala, da še vedno zna zmagovati. Ob sebi sicer ne bo imela tako močne ekipe kot njene tekmice, a v preteklosti je že večkrat dokazala, da zna zmagovati tudi povsem osamljena.  

Annemiek van Vleuten se je navadila na novo moštvo in dosegla prvo zmago. (vir: twitter)

Z novo ekipo bo na Dirki po Flandriji prvič nastopala tudi Marianne Vos (Jumbo-Visma). Nizozemka je v novo nastalo moštvo prišla kot glavna zvezdnica in svojo vlogo več kot upravičuje. Na štirih dirkah je kar trikrat končala na stopničkah, zadnjo dirko Gent-Wevelgem pa tudi dobila.

V vrstah Trek-Segafreda bodo kar tri kolesarke upale na visoko uvrstitev. Glavna favoritinja bo verjetno Elisa Longo Borghini, a odpisati ne smemo niti Ellen van Dijk in Lizzie Deignan. Vse tri kolesarke so v preteklem tednu nastopile tako na Gent-Wevelgem in Dwars door Vlaanderen, a višje od 9. mesta niso uspele priti.

Izpostaviti je potrebno še nekaj kolesark, ki so dokazale, da lahko konkurirajo najboljšim. Grace Brown (BikeExchange) na začetku sezone vozi v življenjski formi, enako po prestopu k Liv Racingu velja tudi za Lotte Kopecky (Liv Racing). Tu so potem še Lisa Brennauer (Cerazit-WNT Pro Cycling), Katarzyna Niewiadoma (Canyon Sram) in Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ Nouvelle), ki ob pravih razmerah lahko naskakujejo celo zmago.

Prejšnji članekDirka po Flandriji tudi s slovenskim pridihom
Naslednji članekBouhanni: »Če se je Stewartu pred očmi res odvrtelo življenje, potem mu svetujem, da preneha šprintati«