Dirka Po Sloveniji se bo ob 30-letnici začela v Celju

Organizatorji dirke Po Sloveniji so sporočili, da se bo letošnja izvedba največje kolesarske dirke pri nas 14. junija začela v Celju. Mesto grofov je bilo lani izbran za najboljšega gostitelja, letos pa jim torej pripada čast prvih kilometrov.

Celje je eden izmed tradicionalnih gostiteljev dirke Po Sloveniji, predvsem v zadnjih letih. V zadnjih dveh izvedbah je gostil zaključek etape, ki se je vselej končala na celjskem starem gradu. Obakrat je tam slavil Tadej Pogačar, ki je svoj nastop napovedal tudi letos.

Letošnje leto je za dirko pomembno tudi zaradi praznovanja 30. obletnice prve izvedbe. Kolesarji so se v boj za zmago na slovenskih cestah prvič pognali leta 1993, ko je uvodni prolog po ulicah Novega mesta pripadel Gorazdu Štanglju. Že druga etapa prve izvedbe pa je obiskala Celje, ki je takrat gostilo cilj.

Kljub 30-letnici, pa dirka letos ne bo izvedena tridesetič, pač pa devetindvajsetič. V svoji dolgi zgodovini je bila dvakrat odpovedana – prvič leta 1997 in drugič leta 2020, ko je izvedbo onemogočila pandemija Covida-19.

Zadnji dve leti na celjskem gradu kraljuje Tadej Pogačar. (vir: twitter)

Cilj znova v Novem mestu

Letošnja dirka Po Sloveniji bo potekala od 14. do 18. junija. Kot že omenjeno se bo začela v Celju, končala pa tako kot vselej na mestnem trgu v Novem mestu.

Novo mesto se tudi ponaša z največ obiski dirke. Kako tudi ne, če za njeno organizacijo stoji novomeški klub Adria Mobil. V svoji zgodovini je domače mesto obiskala že 35-krat, drugo največkrat obiskano mesto pa je Ljubljana, kjer je dirka gostovala 30-krat.

Vse podrobnosti o dirki znane aprila

Organizatorji za zdaj še niso razkrili letošnje trase, znani sta le mesti začetka in konca dirke. Vse podrobnosti o dirki in posameznih etapah bodo razkrite aprila.

Tedaj bo tudi že nekolik bolj jasno, katere ekipe bodo junija pripotovale v Slovenijo. Če se bo Tadej Pogačar resnično odločil za branjenje zmage, potem zagotovo pride zasedba UAE Emirates. Za zdaj preostale ekipe svetovne serije nastopa še niso potrdile, čeprav gre, glede na pretekla leta, pričakovati tudi zasedbo Bahrain Victoriousa, v kateri bosta verjetno nastopala oba Slovenca.

Svoj nastop pa so že potrdile nekatere ekipe nižjega razreda. V Slovenijo prihajajo ekipe Eolo-Kometa, Caja Rural, Kern Pharma in Q35.6. Slovenske barve pa bodo branile Adria Mobil, Ljubljana Gusto Santic in KK Kranj.

Prejšnji članekSoudal-Quick Step najhitrejši na ekipnem kronometru druge etape
Naslednji članekTadej Pogačar ne bo branil zmage na Strade Bianche