Dirka po Lombardiji že avgusta, premik doživela tudi klasika Milano – San Remo

Letošnji razpored dirk je že nekajkrat spremenil svojo podobo. Prvotni urnik je dodobra zmešala pandemija koronavirusa, tudi po objavi novega urnika pa se spremembe dogajajo na tedenski ravni.

Zadnje ‘žrtve’ premikov so italijanske enodnevne dirke. Klasika, ki navadno zaključuje sezono – Dirka po Lombardiji – je bila planirana 31. oktobra, a jo je mednarodna kolesarska zveza premaknila dobra dva meseca naprej. Novi datum izvedbe je tako 8. avgust.

Drugi konec tedna v avgusta, ki sedaj pripada Stari dami, je bil prvotno namenjen drugemu italijanskemu spomeniku, dirki Milano – San Remo. Navadno prva klasika sezone se bo premaknila za teden dni, izvedena bo 15. avgusta.

Lanski zmagovalec Milano – San Rema Julian Alaphilippe bo moral letos izbirati med branjenjem zmage in pripravo na Tour. vir: twitter

Premik izzval bes organizatorja

Odločitev o premiku dirke je zjezila organizatorje Spomladanske klasike. Pri RCS Sportu, ki poleg Milano – San Rema in Dirke po Lombardiji organizira tudi Giro, niso veseli, da se njihova klasika prekriva s Kriterijem Dauphine, ki velja za glavno pripravljalno dirko na Tour. Kolesarji, ki se bodo borili na francoski pentlji, se bodo tako morali odločati med nastopom v Italiji ali Franciji.

»Nihče ni nameraval dirkati avgusta, zato nam je mednarodna kolesarska zveza dala prosto izbiro datuma. Lahko bi izpeljali, kakor smo si zaželeli, namesto tega pa kar naenkrat vsi želijo dirkati avgusta. Vsak dan je drugače kot dan prej. Na koncu smo mi tisti, ki bomo plačali ceno vpliva koronavirusa na športno politiko,« je v izjavi za La Gazzeto dello Sport besnel Mauro Vengi, direktor Dirke po Italiji.

Večerni prihod v San Remo

Milano – San Remo bo sovpadel z italijanskim praznikom Ferragosto, s katerim se v Italiji pričenja poletni čas. Paulo Bellino, direktor RCS Sporta, želi na premik gledati nekoliko bolj pozitivno in v stiku spomenika s praznikom vidi priložnost za izpeljavo nepozabnega dogodka.

»Gledati želim pozitivno. Kdaj bomo lahko spet videli Spomladansko klasiko sredi poletja? San Remo in Ferragosto sta dva zelo močna simbola. Gre za Italijanski navadi, tako športni kot družabni. Poimenujmo to poletni festival Italijanov. Po vsem trpljenju in tragediji v preteklih mesecih bo imel dogodek še večjo težo.«

Milano – San Remo pa letos ne bo poseben le zaradi premika na poletni čas. Prav to mu namreč omogoča, da se bo dirka pričela nekoliko kasneje, posledično pa bo kasnejši tudi njen zaključek. Kolesarji naj bi na osrednjo ulico San Rema Via Romo zapeljali okoli sedme ure zvečer.

Prejšnji članekBardet pred prestopom v Sunweb?
Naslednji članekUAE Emirati razkrili razpored kolesarjev za grand toure