Dirka po Italiji se bo letos začela v Torinu

Organizatorji največje italijanske dirke so razkrili mesto »velikega štarta«. Čast bo pripadla Torinu, po ulicah katerega se bo 8. maja odvil 9-kilometrski kronometer.

Prestolnica Piemonta bo prvo etapo Dirke po Italiji gostila šele drugič v zgodovini, prvič jo je že daljnega leta 1961. Letošnja Grande Partenza bo tudi obeležila 160-letnico italijanske poenotenosti.

»Ob 160. obletnici poenotenosti Italije, smo lahko za Grande Partenzo 104. izvedbe Gira izbrali le prvo prestolnico Italije – Torino v Piemontu.,« je povedal Paolo Bellino, direktor RCS Sporta, ki stoji za organizacijo Dirke po Italiji.

Dežela Piemonte bo gostila prve tri etape italijanskega kroga, ki se bo na sever Italije vrnil tudi v zadnjem tednu. Prva etapa bo, kot že omenjeno, krajša vožnja na čas. Drugi dan bodo na svoj račun prišli šprinterji, saj bo 173 kilometrov dolga trasa od Stupinigija do Novare pretežno ravninska.

Šele tretji dan bomo videli prve resnejše vzpone. V drugi polovici etape se bodo kolesarji potegovali za točke na treh gorskih ciljih, po spustu v dolino pa jih do cilja čakata še dva kratka, a strma vzpona, ki ponujata možnosti za napad.

Profil trase 3. etape. (vir: twitter)

»Dirka se bo začela s tremi etapami, ki bodo v celoti predstavili Piemonte, tudi območja, ki ponavadi niso obiskana in predstavljena v kolesarskih zgodbah, saj Dirka po Italiji ni le izjemen športni dogodek, pač pa tudi izvrstno orodje za promocijo področij, ki jih obišče ‘Corsa Rosa’,« je povedal Bellino.

Kolesarji se bodo v Piemonte vrnili tik pred zaključkom dirke. Devetnajsta etapa se bo končala na prvič predstavljenim vzponom Alpe di Mera, do katerega vodi 7,4 kilometra dolga cesta s povprečnim naklonom 8,3 %. Karavana se bo naslednji dan poslovila od Piemonta. Štart 20. etape bo v Verbanii, dirka pa se bo nato preselila v Lombardijo, kjer bo najverjetneje potekala tudi zadnja etapa dirke.

Organizatorji zaenkrat še niso predstavili celotne trase. To lahko pričakujemo v naslednjih dneh. Kot vse kaže se bo dirka še enkrat več zaključila v Lombardiji, najverjetneje celo na lanskem prizorišču zaključka v Milanu.

Prejšnji članekBernal na Giro, francoska pentlja pripada Thomasu, Carapazu in Geoghegan Hartu
Naslednji članekDrugo etapo zaznamoval festival padcev v zadnjih kilometrih