Dirka Etoile de Besseges bo na štart privabila številne zvezdnike

Številne odpovedi dirk so mnoge kolesarje prisilile v spremembo načrtovanega koledarja dirk. Velik del karavane sedaj išče priložnosti za nabiranje kilometrov na vsaki izvedeni dirki. V sredo bomo lahko v Franciji tako videli številna zvezdniška imena, ki se bodo pomerila na dirki Etoile de Besseges.

Egan Bernal bi moral sezono začeti na Dirki po Valencii, a je bila ta nedavno odpovedana. Svoj talent bo zato razkazoval na petdnevni dirki Etoile de Besseges, ki se prične v sredo in traja vse do nedelje. Pred podobno težavo so bili postavljeni še mnogi kolesarji, ki se bodo prav tako podali v Francijo.

Kolumbijec je zadnje dirkaške dni doživel septembra, ko je nastopal na Dirki po Franciji, a jo predčasno zapustil. Med sezono se je boril z bolečinami v hrbtu, ki jih je v zimskem času uspel odpraviti. V novo sezono zato vstopa zelo samozavesten, a se zaveda, da je trenutno še daleč od vrhunske forme.

»Počutim se dobro, zelo sem motiviran. Dirkal nisem že skoraj štiri mesece. Začel bom v začetku februarja, četudi ne bom v najboljši formi,« je povedal Bernal, ki bo v letošnji sezoni ponovno napadal zmago na Dirki po Franciji.

Kolumbijec pa še zdaleč ne bo edini zvezdnik na štartni listi. Ineos Grenadiers na Etoile de Bresseges pošiljajo tudi Gerainta Thomasa in Michala Kwiatkowskega in tako napovedujejo resen boj za končno zmago.

Z zvezdniško ekipo se jim bo po robu skušalo postaviti moštvo Trek-Segafreda. Američani v ogenj pošiljajo Vincenza Nibalija, Baukeja Mollemo in Mads Pedrsena.

Na neuradni štartni listi je še plejada odličnih kolesarjev. V Franciji naj bi nastopili Greg Van Avermaet in Oliver Naesen (AG2R Citroen), Rigoberto Uran (EF Education – Nippo), Pascal Ackermann (Bora – hansgrohe), Giacomo Nizzolo (Qhubeka ASSOS), Philippe Gilbert in Tim Wellens (Lotto Soudal) ter Edvald Boasson Hagen in Pierre Latour (Total Direct Energie).

Zvezdniška zasedba na manjših dirkah, kot je Etoile de Besseges pa ima tudi svoje slabosti. Gledalci bodo sicer deležni visokokvalitetne dirke, a na račun potrebe nabiranja dirkaških dni glavnih kolesarjev moštva, brez njih ostajajo mlajši kolesarji in pomočniki.

Etoile de Besseges je dirka, ki navadno ne privablja velikih imen. Izmed zgoraj omenjenih kolesarjev sta lani nastopila le Boasson Hagen in Latour, preostala mesta v moštvih pa so zasedli manj znani kolesarji. Letos bodo, vsaj na začetku sezone, pomočniki ostali skoraj brez dirk, saj bodo moštva dajala prioriteto »paradnim konjem«.

Na problem je opozoril tudi Oliver Naesen, ki ga ob normalnih razmerah v svetu na tej dirki zagotovo ne bi bilo. »Ni lepo, saj če greva jaz in Greg (Van Avermaet, op. p) na francoske dirke, bova zasedla mesto kolesarjem, ki so bili določeni za tja.«

»V tej zgodbi ne zmaga nihče, a klasike so zelo pomembne za AG2R, še posebej letos, zato imajo kapetani prioriteto,« je še dodal.

Prejšnji članekVan Aert: »Mentalno sem se zlomil«
Naslednji članekPredsednik UCI-ja zagotavlja, da se termini največjih dirk ne bodo spreminjali