Deseto obletnico prve zmage na Dirki po Flandriji je Van Vleutenova proslavila z novo zmago

Četrtega aprila leta 2011 je Annemiek van Vleuten slavila svojo prvo zmago na Dirki po Flandriji. Točno deset let kasneje se zopet smeje v ciljni areni v Oudenaardu.

Tlakovci in vzponi Flandrije so zopet poskrbeli za obilico zanimivega dirkanja, ki redkokoga pusti ravnodušnega. Annemiek van Vleuten (Movistar) je v svojem slogu konkurenco za seboj pustila že pred prihodom v zaključek in se na ciljni ravnini osamljena veselila prestižne zmage.

Štirinajst kilometrov do cilja je manjša skupinica favoritinj skupaj napadla zadnji vzpon dneva Paterberg. Tlakovana podlaga je ob strmi naklonini skrbela, da so vse kolesarke prešle v »rdeče območje«, kar je uspela izkoristiti najbolj sveža Van Vleutenova.

Nizozemka se je konkurentkam v nekaj sekundah oddaljila in to je bilo zadnje, kar so jo do cilja videle. Na vrhu Paterberga je prednost znašala šest sekund in ob divjem spustu in neustrašni vožnji do cilja je ta le še rasla.

Zasledovalke resnega lova niso uspele prikazati. Van Vleutenova je bila danes premočna in kljub utrujenosti po 150 kilometrih dirkanja ni popuščala. V ciljno ravnino je prišla z udobno prednostjo, a si vse do zadnjih 30 metrov ni privoščila pogleda preko rame. Šele ko je bila prepričana, da ji danes zmage ne more vzeti prav nobena, je zmagoslavno dvignila roki in se razveselila druge zmage v sezoni.

Šestindvajset sekund za zmagovalko je na ciljno ravnino zavila tudi zasledovalna sedmerica, ki se je spopadla za preostali mesti na stopničkah. Največ moči je premogla Lissa Brennauer (Cerazit-WNT Pro Cycling), ki je končala pred Grace Brown (BikeExchange).

»Deset let sem čakala na to po zmagi leta 2011 in sedaj so se vsi delčki sestavili. Zelo sem ponosna, še posebej zaradi svojega novega moštva Movistar, dekleta so garala zame, bila sem številka ena in uspela sem dokončati delo… Mislim, da bomo danes na veliko proslavile,« je povedala Van Vleutenova.

»Skušala sem napasti na Kanariebergu, a je pihal veter v prsi, zato sem se ustavila. A je sprožilo odziv drugih, dirka se je razživela, kar mi je odgovarjalo. Vedela sem, da po Paterbergu ni ničesar več, zato sem želela na vrh priti prva.«

»Na Kwaremontu sem imela nekaj pomislekov, če bi se morala odzvati na napad Anne (Van der Breggen, op. p.), a sem si rekla ‘počakaj, počakaj, ni delo naše ekipe, da prevzamemo pobudo’.SD Worx je imel v ekipi več kolesark in od tega sem lahko imela korist.«

Na dirki sta nastopili tudi dve Slovenki, ki pa danes nista bili v ospredju. Špela Kern (Massi-Tactic) je končala na 50. mestu in bila tako najbolje uvrščena v svojem moštvu. Eugenia Bujak (Ale BTC Ljubljana) pa danes ni dobila prostih rok, ampak je dirkala v pomoč Marlen Reusser (Ale BTC Ljubljana). Švicarka je končala na 9. mestu, Bujakova pa je v cilj pripeljala kot 102.

Prejšnji članekRoglič proti Pogačarju – prvo dejanje
Naslednji članekDirka po Baskiji: Štartni časi vožnje na čas