Demi Vollering prva osvojila Tourmalet in je na pragu skupne zmage

Demi Vollering je kljubovala vsem težavam preteklih dni in na ključni etapi pokazala pravo formo. Na legendarni Tourmalet je prispela dve minuti pred najbližjo zasledovalko in naredil velik korak proti končni zmagi.

Gosta megla je zaznamovala kraljevsko etapo ženske Dirke po Franciji. Sedmi dan dirkanja se je končal z vzponom na Tourmalet, na katerem se je skupina favoritinj povsem razbila in vsaka je proti cilju nadaljevala v svojem tempu.

Z naskokom najmočnejša je bila Demi Vollering (SD Worx), ki je odločilno potezo storila 5 kilometrov pred ciljem. Iz zredčene glavnine se je izstrelila v lov za Kasio Niewiadomo (Canyon-SRAM) in jo naposled tudi prehitela.

Nizozemka je kmalu izginila v megli in iz metra v meter povečevala prednost. Ta je do vrha znesla skoraj dve minuti in Vollering je prišla do velike zmage, s katero je nadomestila tudi 20-sekundo kazen, ki jo je prejela v preteklih dneh.

Niewiadoma je osvojila drugo mesto in se nanj zavihtela tudi v skupnem seštevku. Tam sedaj zaostaja 1:50 za vodilno Nizozemko.

Do tretjega mesta je prišla Annemiek van Vleuten (Movistar), za katero se je pričakovalo, da bo najuspešneje konkurirala Vollering. A svetovna prvakinja na strmem vzponu ni bila kos rojakinji in do cilja si je privozila 2:34 zaostanka.

Izjemno predstavo je prikazala tudi Lotte Kopecky (SD Worx), ki je pogumno branila rumeno majico, čeprav strmi vzponi niso njen teren. Belgijka je osvojila 6. mesto in zaostala nekaj več kot 3 minute in pol. Rumeno majico je tako predala klubski kolegici, sama pa zdrsnila na 4. mesto.

Jutri kolesarke čaka še zadnja etapa, ki pa za razliko od moške različice dirke ponuja pravo dirkanje. Pospremili bomo 22-kilometrsko vožnjo na čas, ki se bo začela in končala v enem izmed dirki najbolj poznanih mest, Pauju.

Prejšnji članekEvenepoel v San Sebastianu z odliko opravil generalko za SP
Naslednji članekTour de France Femmes: Štartni časi vožnje na čas 8. etape