Davide Ballerini z izjemno odmerjenim šprintom do etapne zmage

Davide Ballerini je v zaključku prve etape Dirke po Provansi zbral največ moči in si privozil veliko zmago. Italijan, ki je za seboj pustil številna bolj zveneča šprinterska imena, si je prislužil tudi majico vodilnega kolesarja.

Današnja etapa ni bila tipična šprinterska. Že od prvega kilometra dalje se je cesta dvigala, kolesarji so morali za uvod premagati vzpon prve kategorije. Vse do zadnjih 20 kilometrov nismo videli veliko ravnega terena, kar je nudilo dobre možnosti za vstop v beg.

Prav veliko kolesarjev v skupino ubežnikov ni uspelo priti. Že zgodaj sta se namreč iz glavnine odcepila Lilian Calmejane (AG2R Citroen) in Delio Fernandez (Delko) ter si nabrala udobno prednost. Glavnina v ozadju je imela ubežnika ves čas pod nadzorom. Za to je v večini skrbela Groupama-FDJ, ki je danes računala na uspeh Arnauda Demareja.

Calmejane in Fernandez sta bila ujeta že zelo zgodaj. Sedemdeset kilometrov do cilja ju je »posrkala« glavnina in odpirale so se nove priložnosti za napade. Najbolj aktivni so bili kolesarji Deceuninck-Quick Stepa. Najprej je z napadom poskusil Remi Cavagna, sledil je napad Kasperja Asgreena, nato pa je srečo poskusil še Julian Alaphilippe.

Vsi napadi so bili uspešno zatrti in postalo je jasno, da se bodo za zmago udarili šprinterji. V zadnje kilometre je glavnina vstopila skupaj. Ekipe šprinterjev so se postavile na čelo in svoje adute skušale spraviti v karseda dober položaj.

S šprintom je prvi začel Arnaud Demare, ki je zgodaj ostal brez pomočnikov in se zato znašel na vetru. V njegovem zavetrju se je uspešno skrival Davide Ballerini (Deceuninck-Quick Step), ki je s svojo akcijo čakal vse do zadnjih metrov. Kot puščica se je nato izstrelil mimo Demareja in Francozu snedel etapno zmago. S tretjim mestom se je moral danes zadovoljiti Nacer Bouhanni (Arkea Samsic).

Ballerini je z današnjo zmago oblekel tudi pisano majico vodilnega kolesarja. To bo skušal braniti tudi jutri, ko je na papirju lažja etapa, a se zaključi s trikilometrskim vzponom. Na njem bodo svoje možnosti preizkušali predvsem »pančerji«, zato lahko pričakujemo, da bo majica zamenjala lastnika.

Prejšnji članekZvezdniki na Dirki po Provansi v boj z Mont Ventouxom
Naslednji članekOsem gorskih ciljev in dva kronometra pisana na kožo Tadeju Pogačarju