David Gaudu: »Roglič mi je rekel, da ga etapna zmaga ne zanima«

David Gaudu je včeraj kot edini lahko držal tempo Primoža Rogliča in se v cilj pripeljal skupaj s slovenskim asom. Francoz je bil za pomoč Rogliču nagrajen z etapno zmago, ki mu jo je član Jumbo-Visme predal brez boja.

David Gaudu (Groupama-FDJ) se je v lanski sezoni dokazal kot kolesar prihodnosti, talent pa kaže tudi na začetku letošnjega leta. Včerajšnja predstava na kraljevski etapi Dirke po Baskiji je bila ena boljših v njegovi karieri.

Največji francoski up je včeraj odpeljal perfektno dirko. Kot edini se je uspel priključiti vsem napadom Primoža Rogliča (Jumbo-Visma), ki mu je v zameno za sodelovanje pri pobegu obljubil etapno zmago. Francoz se je tako na zadnjem vzponu moral znebiti le še tretjega ubežnika Hugha Carthyja (EF Education-Nippo), kar mu je 7 kilometrov do cilja tudi uspelo, in zmaga je bila njegova.

»Ko smo trije pobegnili, sem spoznal, da sem danes morda najmočnejši,« je po etapi povedal Gaudu, ki je zadnje kilometre vzpona narekoval tempo in Rogliču ponudil nekaj zavetrja. Slovenski as je, tudi po zaslugi Gauduja, ki je pri begu pomagal že v dolini, prišel do prednosti, ki mu je prinesla končno zmago.

»Roglič mi je rekel, da ga etapna zmaga ne zanima,« je dogovor obrazložil Francoz. »Vedel sem, da v kolikor ga na zadnjem vzponu popeljem do ciljne črte, mi bo prepustil zmago. A najprej sem se moral znebiti Carthyja. Napadel sem in ko sem videl, da je popustil, sem dal vse od sebe. Pritiskal sem, kolikor sem lahko. Franck (športni direktor Groupame-FDJ, op. p.) je kričal po radiu, Baski ob cesti so bili prav tako glasni. Noge me sploh niso več bolele! Dobil sem kurjo polt, bilo je noro.«

Gaudu si je včeraj privozil prvo zmago na dirki svetovne serije v tej sezoni. Na svojem računu ima sicer že zmago s francoske enodnevne klasike, ki pa se po odmevnosti ne more primerjati z Dirko po Baskiji.

»Bilo je noro. Neverjeten dan. Česa takega še nisem doživel,« navdušenja ni skrival 24-letnik. »Bil sem miren in samozavesten. Nisem preveč razmišljal, dirkal sem kot sem želel in bil sem poplačan. Še posebej si želim zapomniti, kako sem zmagal.«

»Celoten dan so odločale noge, od začetka do konca in na koncu sem jaz odnesel zmago. Morda je to tisto, kar me najbolj razveseljuje.«

Roglič in Gaudu se bosta ponovno srečala že kmalu. Čez točno teden dni se namreč oba odpravljata na Amstel Gold Race, kjer pa gentlemanskih dogovorov ne bo. Gre namreč za enodnevno preizkušnjo in edino, kar šteje, je zmaga. Tudi nadaljevanje koledarja imata včerajšnja glavna akterja zelo podobno. Po Amstel Gold Race bosta nastopila še na Valonski puščici, Liege-Bastogne-Liege, Kriteriju Dauphine in nato še na glavni preizkušnji sezone – Dirki po Franciji.

Prejšnji članekOdziv slovenskih asov po koncu Dirke po Baskiji
Naslednji članekRomain Sicard v prisilen pokoj: »Nimam več srca za dirkanje«