COVID-19 tudi v novi sezoni krči koledar dirk

Ko so bili v pretekli sezoni uspešno izpeljani vsi trije Grand Touri in številne klasike, se je zdelo, da je kolesarski svet našel recept za izpeljavo dirk tudi v času pandemije. Spoznali smo, da bo virus med nami še nekaj časa in da se je na nove razmere potrebno prilagoditi. A tu je nova sezona, ki prinaša stare težave. Mnoge dirke so namreč že odpovedane ali prestavljene, saj njihova izvedba v danih razmerah ni mogoča.

Prve so svojo odpoved napovedale avstralske dirke. Letos tako nismo videli Toura Down Under, ki tradicionalno odpira koledar dirk svetovne serije. Odpadli sta tudi enodnevna dirka Cadel Evans Great Ocean Road Race ter etapna dirka Herald Sun Tour.

Glavni razlog za odpoved avstralskega dela koledarja je bila napoved World Tour ekip, da v Avstralijo ne bodo potovali, saj skušajo omejiti število potovanj. Avstralci so v teh dneh za svoje kolesarje vseeno uspešno izpeljali »festival kolesarstva« in tako dokazali, da se dirke tudi v trenutnih časih da izpeljati.

Kolesarski navdušenci smo upali, da je odpoved avstralskih dirk pogojena le z geografsko lego in da COVID-19 v Evropi ne bo oviral kolesarskega koledarja. A smo se zmotili. Številne dirke so že kapitulirale, predvsem tiste manjše, ki si ne morejo privoščiti varnostnih ukrepov v slogu Dirke po Franciji.

Varnostni ukrepi na Dirki po Franciji so zgled mnogim dirkam, a si jih tiste manjše težko privoščijo. (vir: twitter)

Evropski del koledarja je tako že izgubil Dirko po Yorkshiru in Dirko po Antaliji, še veliko več dirk pa je prestavljenih. Nov datum iščejo Mallorca Challenge, kjer bi moral sezono začeti Tadej Pogačar, Dirka po Murciji, VN Denaina, Dirka po Andaluziji in Volta ao Algarve.

Številne izmed omenjenih dirk so bile odpovedane že lani in z vsako novo odpovedjo se grožnja o dokončnem propadu povečuje. Dejstvo je, da manjše dirke težko preživijo odpovedi, saj so povsem odvisne od sponzorskih sredstev, ki jih ob odpovedi dirke seveda ni.

Stanje v Evropi morda celo najboljše

Še veliko slabše stanje glede odpovedi je na drugih celinah. Kot že omenjeno, so ekipe svetovne serije omejile svoja potovanja izven Evrope, zato številne dirke mečejo puško v koruzo.

Večina dirk na preostalih celinah ne išče novih datumov, ampak dogodek takoj odpovejo. Tako so »pokleknile« že Dirka po Kolumbiji, Dirka po San Juanu, Saudi Tour in Dirka po Omanu. Ena redkih afriških prireditev Dirka po Ruandi je za zdaj le prestavljena.

Na udaru tudi ženski del koledarja

Lanska sezona nas je naučila, da UCI in ASO skušata reševati predvsem največje moške dirke, saj te prinesejo največ denarja. Ženske dirke pod okriljem francoskega podjetja so sicer bile izvedene, preostale pa so se morale boriti za preživetje.

Kot vse kaže, bo tudi v novi sezoni ženski koledar močno oskubljen. Skupaj z moško izvedbo sta odpadla Herald Sun Tour in Race Torquay v Avstraliji, Američani pa so odpovedali koloradsko klasiko.

Tudi evropski del koledarja je že okrnjen. Dekleta navadno začenjajo sezono v Španiji, kjer potekajo številne etapne dirke. Letos jih žal ne bo prav veliko, saj sta že odpovedani Dirka po Valencii in Dirka po Baskiji.

Prejšnji članekPeiper: Pogačar bo letos dirkal s tarčo na hrbtu
Naslednji članekRoglič: »Poraz je bil brutalen, uničujoč. A bolj za ljudi okoli mene kot zame.«