Contador najhitreje na Everest

Nekdanji odlični hribolazec Alberto Contador je dokazal, da pri 37. letih še ni za odpis. Postavil je namreč nov mejnik popularnega izziva »Everesting«, dosedanji rekord Lachlana Mortona je izboljšal za 2 minuti in 37 sekund.

Španec je za 8848 premaganih višinskih metrov potreboval 7 ur, 27 minut in 20 sekund in se tako povzpel na prvo mesto lestvice izziva. Za opravljanje izziva si je izbral vzpon na Navapelegrin v bližini Segovije v Španiji. Za premagan »Everest« je moral Contador 6,8 kilometra dolg del vzpona premagati kar 78-krat.

»Norost Everestinga zaključena,« je zapisal pod video, ki ga je s svetom delil na Instagramu. »Hvala za vsa sporočila, ki so me spodbudila, da se lotim opravljanja izziva. Več kot sedem ur in 8848 metrov vzpona. Zelo zahteven izziv, a tudi zelo lepa izkušnja. Naslednjič ga opravimo skupaj,« je še dodal 37-letnik.

Zaradi izbire strmega vzpona – povprečni naklon je znašal 12 % – je Contador za opravljen izziv prekolesaril »le« 140 kilometrov. Se pa Španec iz varnostnih razlogov ni zaustavil pri 8848 premaganih višinskih metrih, pač pa se je vzpel še za slabih 100 metrov višje. Dosedanjemu rekorderju Mortonu so namreč rekord priznali šele v drugem poskusu, saj mu je v prvem zatajila tehnologija in mu kazala več premaganih metrov, kot jih je prekolesaril v resnici.

Contador je izziv opravljal na enem izmed lastnih koles, ki jih bo na trg poslal v bližnji prihodnosti. Znamko, ki je v zaključni fazi testiranja, bo poimenoval Abikes.

»To so dnevi napornega dela in priprave na zagon znamke, ki je zelo blizu. Želeli smo testirati nekaj materialov, preveriti njihovo obnašanje v posebnih pogojih in spoznati njihove omejitve,« je še dodal Contador.

Prejšnji članekUCI ukinja oddelek za nadzor mehaničnega dopinga
Naslednji članekRekord 24-urne vožnje popravljen na 915 kilometrov