Christophe Laporte 10 metrov pred ciljem strl srce ubežniku Herregodtsu

Deset metrov je Runeju Herregodtsu manjkalo do uspeha kariere. Po sodelovanju v begu je bil ujet tik pred ciljem, kjer ga je ujela glavnina, na čelu z etapnim zmagovalcem Christophom Laportom.

Kriterij Dauphine je že prvi dan postregel z dramatičnim bojem med ubežniki in glavnino. Peterica kolesarjev, ki se je podala v beg, je v zadnjih kilometrih razpadla, v ospredju pa je ostal le član Intermarche-Wanty-Goberta Rune Herregodts.

Enajst kilometrov do cilja, ko je še zadnjič prečkal vzpon 4. kategorije, je imel še 9 sekund prednosti, nato pa na mokrem spustu tvegal več od glavnine in pridobil še dodatnih 6 sekund.

Do vstopa v zadnji kilometer je prednost padla na 10 sekund, a upanje v njem je še tlelo. Nato pa je storil eno večjih napak, ki jih ubežniki lahko storijo. Pogledal je preko rame in spoznal, da je glavnina tik za njim. Morda sta ga na koncu prav dva pogleda preko rame stala zmage, saj je skupina mimo pridrvela praktično na ciljni črti.

Zredčena skupina kolesarjev je s šprintom morala začeti že precej zgodaj, saj je bilo jasno, da v lovu na Belgijca ne smejo čakati. Kot prvi je na pedala stopil Christophe Laporte (Jumbo-Visma), za katerega je ekipa ves dan pripravljala ugoden teren za lov na etapno zmago.

Francoz ekipe ni razočaral. V le nekaj metrih je razvil dovolj visoko hitrost, da se je otresel vseh glavnih tekmecev v glavnini, hkrati pa še pravočasno ujel zadnjega ubežnika. Tako je prišel do pomembne etapne zmage in dirko odprl na najboljši možni način.

Drugo mesto je osvojil Matteo Trentin (UAE Emirates), ki je prav tako še uspel prehiteti Herregodtsa. Slednji je v cilj zapeljal na tretjem mestu.

Favoriti za končno zmago so danes skušali le do cilja ohraniti celo kožo, kar jim je brez večjih težav tudi uspelo. Razlik v skupnem seštevku tako še ni, prav tako pa po današnji etapi še ne moremo sklepati, kako močni so posamezni kolesarji.

Prejšnji članekJonas Vingegaard in drugi favoriti za Dirko po Francijo ta teden pod drobnogledom
Naslednji članekVIDEO: Julian Alaphilippe se na vrhunec sezone pripravlja na prav poseben način