Chris Froome spomnil na stare čase, a po obilici smole ostal praznih rok

Chris Froome se te dni mudi v Afriki, kjer z ekip nastopa na Dirki po Ruandi. V peti etapi je bil glavna tema pogovora, saj se je podal v 115-kilometrski pobeg, ki pa ga je predčasno končala tudi obilica smole.

Chris Froome že nekaj let ni več na nivoju, ki ga je kazal v preteklosti. Čeprav še vedno upa na velike zmage, so ga navijači v večini že prečrtali, vseeno pa z veseljem pospremijo Britančeve občasne prebliske vrhunske forme.

Enega takih smo doživeli v peti etapi Dirke po Ruandi. Froome je v prvih dneh letel pod radarjem in bil v skupnem seštevku šele na skromnem 21. mestu, zato je sklenil, da na peti etapi poskusi z begom.

Ob oblikovanju zgodnjega bega se mu ni pridružil noben kolesar in 115 kilometrov do cilja je v ospredju ostal sam. Sklenil je, da preizkusi svoje možnosti in nadaljeval s samostojno akcijo.

Sprva mu je napad uspeval zelo dobro, saj si je na razgibanem terenu privozil preko 3 minute prednost, nato pa se je začelo sosledje neprijetnih dogodkov, ki so Britancu preprečili vrhunski rezultat.

Na zadnjem vzponu mu je počila guma in potrebna je bila menjava kolesa. Kot da to še ni bilo dovolj, je le nekaj metrov kasneje ugotovil, da guma ni prava za njegovo kolo in še drugič je moral menjati celoten obroč.

Obe menjavi sta ga stali dragocenega časa in 40 kilometrov pred ciljem je bil ujet. Nekaj časa je držal tempo glavnine, a dolg samostojen beg je pustil posledice. Počasi je izgubil stik z vodilnimi kolesarji in si nabiral zaostanek.

Smole pa še ni bilo konec. V zadnjih kilometrih je Froome padel in pridobil še dodaten zaostanek. Etapo je sicer lahko normalno nadaljeval, a v cilj je prišel šele na 24. mestu z zaostankom več kot 4 minut.

“Bil je težek dan. Počutil sem se, da bi napadel. Videl sem, da je celotna glavnina taktizirala, zato sem se odločil, da poskusim in vidim, kakšne noge imam,” je v cilju povedal 37-letnik.

“Cilj je bil, da pridem preko zadnjega vzpona v ospredju in vidim, če preživim do cilja. Nisem bil daleč. Mislim, da sem imel 30 ali 40 sekund prednosti pred prvim zasledovalcem in približno minuto in pol pred glavnino.”

“Predrla se mi je sprednja guma in za seboj nisem imel klubskega avtomobila, saj so ga že umaknili s ceste. Uspel sem dobiti kolo z nevtralnega avtomobila, a ni bila kompatibilna s kolesom, zato sem se moral ustaviti in počakati klubski avtomobil. Glavnina me je ujela in oddrvela preko vrha, jaz pa sem zaostal.”

Froome je v skupnem seštevku zadržal 21. mesto, a resnih možnosti za zmago nima več. Zaostanek skoraj 5 minut je prevelik, da bi lahko računal na presenečenje v naslednjih treh etapah.

Prejšnji članekJuan Molano v tesnem šprintu UAE Emiratesom prinesel pomembno zmago
Naslednji članekLuka Mezgec pomagal Dylanu Groenewegenu do etapne zmage