Bujakova poskrbela za najboljšo slovensko uvrstitev na OI, prvakinja presenetljivo postala Kiesenhoferjeva

Eugenia Bujak je na ženski cestni preizkušnji prišla do 19. mesta in tako izboljšala najboljšo slovensko uvrstitev na olimpijskih igrah, ki si jo je do sedaj z 22. mestom iz Londona lastila Polona Batagelj. Po devetih letih so Nizozemke predale olimpijsko krono, nova prvakinja je Avstrijka Anna Kiesenhofer.

Nedelja je bila na olimpijskih igrah rezervirana za dekleta, ki so se spopadla na 137 kilometrov dolgi cestni dirki. Ta je vodila po trasi moške preizkušnje, s to izjemo, da so dekleta izpustila vzpon na Fuji in Mikuni.

V dirko so kot izrazite favoritinje vstopile Nizozemke, ki so slavile že na zadnjih dveh olimpijadah, hkrati pa njihove kolesarke dominirajo tudi na klubski ravni. Zasedba, ki so jo sestavljale svetovna prvakinja Anna van der Breggen, nekdanji svetovni prvakinji Annemiek Van Vleuten in Marianne Vos ter talentirana Demi Vollering, je računala, da se bo do medalje sprehodila, vprašanje je bilo le, katera bo stopila na vrh. A Nizozemke so se v svojem taktičnem načrtu uštele.

Zgodaj se je odcepila ubežna skupinica, v kateri je vozila tudi Anna Kiesenhofer. Prednost je hitro rasla, a do tedaj je bilo videti, da ima glavnina z Eugenio Bujak še vse pod nadzorom.

Začeli so se napadi med ubežnicami in 40 kilometrov pred ciljem je Kiesenhoferjeva ostala sama z več kot petimi minutami prednosti pred glavnino. Tempo v ozadju je rasel prepočasi, kilometri so se topili, favoritinje pa so se le spogledovale.

V lov za Kiesenhoferjevo, ki se je peljala največjemu uspehu v karieri naproti, se je najprej pognala Van Vleutenova, a je bila kmalu ujeta. Glavnina se je nato začela trgati, v težave je zašla tudi Bujakova, a se je nato uspela vrniti.

Ob vstopu na dirkališče Fuji, kjer se je dirka končala, je imela Avstrijka v ospredju še udobno prednost in vse bolj je postajalo jasno, da so se favoritinje uštele. Kiesenhoferjeva je v cilj prišla 1:15 pred Annemiek Van Vleuten, ki je na koncu skušal sama ujeti vodilno kolesarko. Nizozemka se mora zadovoljiti s srebrom, bron pa je osvojila Elisa Longo Borghini.

Eugenia Bujak je ciljno črto prečkala dve minuti in pol za zmagovalko. V zadnjih kilometrih ni uspela slediti pospeševanjem v glavnini, zato je nekoliko zaostala in se na koncu veseli 19. mesta, kar je najboljša slovenska ženska uvrstitev na olimpijski cestni preizkušnji.  

Za Anno Kiesenhofer je olimpijski naslov z naskokom največji dosežek v karieri. Pri 30 letih ima na svojem računu le šest zmag, kar štiri izmed njih so bile dosežene na državnem prvenstvu. Edino drugo zmago do sedaj je dosegla na eni izmed etap manjše francoske dirke.

Prejšnji članekBronasta medalja je plod ekipnega dela!
Naslednji članekGlavnina ni vedela za pobeglo Avstrijko; Van Vleutenova mislila, da je zmagala