Boj za obstanek med elito: Israel-Premier Tech z zapisano usodo, BikeExchange-Jayco rešil glavo

Kolesarska sezona 2022 vstopa v zadnji mesec, kar pomeni, da se počasi zaključuje tudi triletno obdobje, po katerem bodo World Tour licence podeljene najboljšim 18 ekipam. Boj, ki ga podrobno spremljamo šele to leto je dosegel vrhunec na svetovnem prvenstvu, po katerem se mnogim ekipam smeji, druge pa se že bojijo za svoj obstoj.

Oči kolesarske javnosti so bile minuli teden oprte v Avstralijo, kjer sta potekala mešani kronometer in cestna dirka. Obe preizkušnji sta ponujali lepo bero točk v točkovanju ekip, čeprav gre za reprezentančni dogodek.

Najboljše ekipe še povečale točkovno bero

Ekipe, ki že zadnja tri leta kraljujejo točkovanju moštev, so bile med najuspešnejšimi tudi tokrat. Jumbo-Visma je v tednu dni svojo bero povečala za 978 točk in tako prepričljivo ostaja na prvem mestu. Po zaslugi Remca Evenepoela pa je 780 točk priliva prejela tudi zasedba QuickStep-Alpha Vinyla, ki je na drugem mestu prehitela Ineos Grenadiers.

BikeExchange-Jayco zmagovalec preteklega tedna

Bolj kot dogajanje pri vrhu pa nas zanima razplet dogodkov pri dnu lestvice. Za mesto nad navidezno črto, ki je potegnjena za 18. najbolje uvrščeno ekipo, se že nekaj časa bori kar precej moštev. Bližje kot smo koncu, lažje lahko dihajo nekatere ekipe, medtem ko je drugim že bolj ali manj jasno, da so boj izgubili.

Največja zmagovalka preteklega tedna je ekipa BikeExchange-Jayco. Ta je po zaslugi tretjega mesta Michaela Matthewsa na cestni dirki SP in drugega ter tretjega mesta Dylana Groenewegena na dveh enodnevnih dirkah, v le tednu dni zbrala 750 točk. S tretjo največjo bero med ekipami se je avstralska ekipa dvignila z 18. mesta na 15. mesto in si praktično že zagotovila obstanek med elito.

Smeje se tudi vodstvu EF Education-EasyPosta, ki je pridobil eno mesto in je sedaj na (varnem) 16. mestu, s skoraj tisoč točkami naskoka pred cono izpada.

Arkea-Samsic in Cofidis bosta trepetala do zadnjega

Nekaj več slabe volje pa lahko pričakujemo v taboru Arkee-Samsic in Cofidisa. Prvi so po precej visoki uvrstitvi na začetku leta v drugi polovici drastično padli, tudi ob zadnji posodobitvi pa so izgubili dve mesti. Trenutno so na 17. mestu, a se zdi, da jim bo uspelo preživeti.

Podobna zgodba je doletela tudi Cofidis. Francoska ekipa celotno drugo polovico leta izgublja položaj na lestvici in je trenutno tik nad cono izpada. Sicer uživajo skoraj 1000 točk prednosti pred prvimi zasledovalci in le mali čudež bi jih lahko pahnil nivo nižje.

Usoda Lotto Soudala in Israel-Premier Techa že zapisana?

V prokontinentalne range pa se najverjetneje selita zasedbi Lotto Soudala in Israel-Premier Techa. Belgijska zasedba se je sicer borila do zadnjega, a odsotnost kolesarjev za etapne dirke jih je naposled stala mesta med osemnajsterico. Plačali so davek zanašanja zgolj na uspeh Caleba Ewana, ki ima za seboj slabšo sezono, brez res velike zmage.

Četudi bi Lotto Soudal izpadel, lahko pričakujemo, da bo v prihodnji sezoni povabljen na vse največje dirke. Padec nižje tako ne bo prevelik udarec, čeprav bo zopet trajalo tri leta, preden se lahko vrnejo med elito.

Precej drugačna pa je zgodba Israel-Premeir Techa. Že celotno leto izraelska zasedba zaseda mesta v coni izpada in nič drugače ne bo tudi ob koncu leta. Čeprav so v zadnjih letih v svoje vrste zvabili nekaj zvezdnikov karavane, je bilo njihovo kadrovanje precej slabo. Stavili so na starejše kolesarje, ki so najboljše čase že doživeli. Posledično jim prav veliko točk niso prinesli in ekipa sedaj plačuje davek svojih odločitev.

Izraelska ekipa je trenutno na 20. mestu in zaostaja skoraj 2000 točk za 18. mestom. Takšno razliko bi tudi najboljše ekipe nadomestile izredno težko, za ekipo, ki pa že celo leto životari, pa je tovrstna bera neuresničljiva.

Do konca leta je na sporedu še nekaj dirk, ki ponujajo večjo točkovno nagrado, pri čemer seveda izstopa zadnja dirka svetovne serije – Dirka po Lombardiji. Ta zmagovalcu ponuja 500 točk, ki bi jih nekatera moštva krvavo potrebovala, a zdi se, da nobeno izmed njih v svojih vrstah nima kolesarja, ki bi lahko osvojil prestižno dirko.

Prejšnji članekNovi zapleti v drami Van der Poela, v javnost prišel posnetek iz hotela
Naslednji članekVincenzo Nibali in Alejandro Valverde bogati karieri končujeta na Dirki po Lombardiji