Boj do zadnjega dne: Dirka po Franciji se bo leta 2024 končala v Nici z vožnjo na čas

Namigovanja so danes dobila tudi uradno potrditev. Organizator Dirke po Franciji je razkril, da se bo francoska pentlja leta 2024 končala v Nici, zadnji dan pa bo na sporedu posamična vožnja na čas.

Več kot sto let trajajoča tradicija bo prekinjena. Leta 2024 se bo Dirka po Franciji prvič v zgodovini končala izven Pariza. Čast gostitve zadnje etape je pripadla Nici, ki je od vedno pomembno mesto za dirko, nenazadnje je leta 2020 gostilo uvodne etape. 

Razlog za selitev zadnje etape je jasen – olimpijske igre. Pariz bo namreč leta 2024 gostil poletno olimpijado, ki se bo začela 26. julija. Dirka po Franciji se bo končala 21. julija, torej le pet dni prej in organizacija obeh dogodkov v takšni časovni bližini ni izvedljiva.

Selitev zaključne etape z Elizejskih poljan prinaša še eno novost. V Nici namreč ne bo tradicionalne parade šampionov, pač pa se bo dirka zaključila s posamično vožnjo na čas.

Tako se bodo kolesarji za zmago borili vseh 21 etap, kar smo nazadnje doživeli leta 1989. Tedaj sta eno najbolj znamenitih predstav v zadnji etapi, ki je bila prav tako vožnja na čas, prikazala Laurent Fignon in Greg Lemond. Uspešnejši je bil tedaj Američan, ki je po odličnem kronometru osvojil rumeno majico z zgolj 8 sekundami prednosti.

Kronometer v zadnji etapi smo nazadnje videli leta 1989, ko je do zmage prišel Greg Lemond. (vir: twitter)

Nov zaključek, pogojen z logističnimi zahtevami, zaradi katerih bodo Elizejske poljane blokirane že nekaj dni pred olimpijskimi igrami Pariz 2024, prinaša pomemben športni izziv, saj bo zadnja etapa posamični kronometer,” so zapisali organizatorji dirke ASO. 

“Zaradi kvalitete kolesarjev, ki lahko računajo na zmago, bi lahko Tour ostal neodločen do zadnjih kilometrov, kot se je to zgodilo leta 1989, ko se je dirka nazadnje končala s kronometrom.”

Večjih podrobnosti o trasi, predvsem o zadnjem kronometru, še ni. Teh bomo deležni šele v prihodnjem letu.

Organizatorji pa so potrdili, da bo leta 2024 prav tako izpeljana tudi ženska Dirka po Franciji. Tudi ta bo verjetno doživela nekaj sprememb, predvsem terminskih. Po besedah organizatorja je najverjetnejši scenarij izvedba dirke v zgodnejšem terminu.

Prejšnji članekKolesarski svet se poklanja Davideju Rebellinu
Naslednji članekZlato kolo prepričljivo osvojil Remco Evenepoel, Pogačar na tretjem mestu