Bodo pri Jumbo-Vismi le našli slogo?

Zaključek 17. etape je v kolesarskih krogih dvignil veliko prahu. Primož Roglič in Jonas Vingegaard sta na vzponu za seboj pustila vodilnega Seppa Kussa, čeprav njihove etapne zmage ni ogrožal nihče. S tem sta si pridobila veliko kritikov, pomagala pa ni niti izjava obeh, da si želita zmage Američana, ki se ni skladala z njunim početjem na cesti.

Vse od etape na Tourmalet, ko je Jumbo-Visma pokazala, da je najmočnejša na dirki, je jasno, da bo v ekipi potrebna določena mera dogovora. Trije člani moštva bodo najverjetneje osvojili vsa končna mesta na stopničkah, vprašanje pa je, kdo bo stopil na najvišjo.

Sepp Kuss je na pragu zgodovinske priložnosti, da osvoji rdečo majico. Te pred dirko ni pričakoval niti sam in se je po njeni osvojitvi na 6. etapi otepal dejstva, da bi lahko na koncu zmagal.

A etape so minevale in Kuss je vztrajal na vrhu. Jasno je postalo, da sta resna tekmeca le še Jonas Vingegaard in Primož Roglič. Glede na vse žrtvovanje, ki ga je zanju pokazal skozi leta, so navijači pričakovali, da bosta tokrat slednja vozila v službi Američana in mu poklonila zmago.

In čeprav je v vsaki izjavi poudarjeno, da Seppu Kussu privoščita zmago, dejanja na cesti kažejo drugačno sliko. Na 16. etapi je napadel Jonas Vingegaard in si priboril minuto v skupnem seštevku. Prvič se je zazdelo, da zmaga Kussa ni več odvisna le od forme kolesarjev drugih ekip, pač pa tudi od želje klubskih kolegov.

Dan kasneje je napadel Primož Roglič, kmalu pa sta se mu pridružila še Vingegaard in Kuss. Trojica je skupaj vozila proti trojni zmagi, vse dokler Američan ni zašel v težave.

Ves kolesarski svet je pričakoval, da bosta sotekmovalca počakala Kussa in v njegovem tempu nadaljevala proti vrhu. Etapna zmaga namreč ni bila več vprašljiva. A sledil je le pogled preko rame in nadaljevanje vožnje v visokem tempu.

In sta šla… (vir: X)

Kuss je tako ostal prepuščen samemu sebi in rešitelja nepričakovano našel v Mikelu Landi. Španec je poskrbel, da je prednost do vodilne dvojice znesla le 19 sekund, kar je Kussu zagotovilo ubranitev rdeče majice.

Poteza Rogliča in Vingegaarda je bila obsojana že takoj po prehodu v cilj. Še precej manj smiselna pa se je zdela po opravljenih intervjujih, kjer sta zagotavljala, da si želita zmage Američana.

“Zmaga je bila naš glavni cilj, da ohranimo prva tri mesta v skupnem seštevku. Vse se je izšlo po načrtih. Vesel sem z zaključkom. Če sem iskren, sem vesel, da je Sepp še vedno v rdečem,” je povedal Vingegaard, ki se je klubskemu kolegu približal na vsega 8 sekund zaostanka.

“Želim si, da bi bil jaz, a trenutno je v rdečem Sepp in želim mu, da tudi konča v rdečem,” je povedal Slovenec in dodal: “Ko je Sepp zaostal, je bil čuden občutek, a na tej dirki imamo vsi proste roke za dirkanje.”

Sepp Kuss se bori na vse pretege, da bi zadržal rdečo majico. (vir: X)

Vedno prijazni in vljudni Sepp Kuss je bil v cilju nasmejan in vesel dejstva, da je zadržal vodstvo. A če je v preteklih dneh poudarjal, da ne želi podarjene zmage, se je tokrat retorika nekoliko spremenila in jasno je, da bi si želel pomoči ekipe na poti do zmage.

“Gre za dva velika zvezdnika. Želim si svoje priložnosti, a z veseljem delam zanju, ko je to zahtevano. Bila je zelo lepa izkušnja,” je povedal Kuss in se ozrl proti nadaljevanju dirke.

“Jutri [v četrtek] je na sporedu etapa, ki jo moramo spoštovati in zgodi se lahko veliko stvari. Danes je bil eden odločilnih dni in razlike so, kakršne so. Zame je položaj jasen, a se moramo pogovoriti znotraj ekipe.”

Pogovor in odločitev kako naprej je napovedal tudi Grischa Niermann. Na vrhu Angliruja je medijem zaupal, da je razlika do tekmecev sedaj dovolj velika in se lahko usedejo za mizo in jasno določijo, koga peljejo do zmage.

Uspešnost sestanka in spoštovanje dogovora bomo lahko videli že na 18. etapi, ki se znova konča z vzponom. Bosta Roglič in Vingegaard tokrat ostala ob Kussu? Povedal bo le čas!

Prejšnji članekPrimož Roglič prvi na vrhu Angliruja, Sepp Kuss za las zadržal rdečo majico
Naslednji članekJumbo-Visma poskrbela za Seppa Kuss, Remco Evenepoel še do tretje zmage