Bodo kolesarji v novi sezoni postavljeni pred veliko dilemo?

Prihajajoča sezona bo imela poleg običajnih vrhuncev na koledarju še eno dirko, na kateri bodo želeli nastopiti številni kolesarji. Seveda je govora o olimpijskih igrah, ki bi se morale odviti že letos, a so bile zaradi pandemije koronavirusa prestavljene.

Koledar dirk je v novi sezoni sestavljen tako, da kolesarjem omogoča nastop na Dirki po Franciji in olimpijadi. Sicer je med obema dirkama le teden dni časa, kar za mnoge predstavlja velik izziv, a v teoriji se da nastopiti na obeh dirkah. Vsaj tako je bilo mišljeno sprva.

Japonska vlada je v teh dneh sporočila, da želi uvesti obvezno 14-dnevno karanteno za vse športnike, ki bodo nastopili na olimpijskih igrah. Za številne discipline to ni problem, močno pa bo v tem primeru trpelo kolesarstvo. Kolesarji bodo namreč postavljeni pred odločitev – Tour ali olimpijada.

Nizozemski mediji poročajo, da naj bi bila odločitev o karanteni že dokončna, a da naj bi bila v kratkem vložena prošnja po izjemi za kolesarje. Kar nekaj favoritov za olimpijsko medaljo namreč namerava nastopiti na Touru, kar pomeni, da bi na Japonskem videli zelo okrnjeno konkurenco.

Mednarodni olimpijski komite sicer pritiska na japonske oblasti naj trajanje karantene skrajša na pet dni. Tako bi imeli športniki veliko več možnosti za normalne priprave, mnogim pa bi le tako bil omogočen nastop.

Eden bolj glasnih nasprotnikov karantene je belgijski selektor Sven Vanthourenhout. »Ne predstavljam si, da bi Greg Van Avermaet ali Wout van Aert začela Tour in ga nato po 10 dneh zapustila. Pred koncem januarja bi rad vedel, koga lahko izberem za olimpijado.«

Karantena bi močno vplivala tudi na slovenski tabor. (vir: twitter)

Verjetno ni potrebno posebej poudarjati dejstva, da bi obvezna 14-dnevna karantena močno vplivala tudi na slovenski tabor. Oba prva zvezdnika reprezentance Primož Roglič in Tadej Pogačar nameravata napadati zmago na Dirki po Franciji, hkrati pa bi spadala v ožji krog favoritov tudi v Tokiu.

Zdi se, da bi oba, v kolikor bi bila postavljena pred odločitev, raje izbrala nastop v Franciji. Tadej Pogačar je večkrat povedal, da si želi branjenja zmage, Roglič pa bi odšel na popravni izpit. Iz slovenskega tabora morebitne karantene za zdaj še niso komentirali.

Prejšnji članekMarko Kump zaključuje tekmovalno kariero
Naslednji članekNajbolj brane novice v letu 2020