Bo Cavendish sploh še dobil priložnost za lov na rekordno znamko Merckxa?

V lanski sezoni je Mark Cavendish po spletu okoliščin dobil priložnost na Dirki po Franciji in jo zagrabil z obema rokama. Na vrhu večne lestvice etapnih zmagovalcev se je izenačil z Eddyjem Merckxom, vprašanje pa je, če bo sploh še kdaj dobil priložnost, da sam zavzame vrh.

Belgijska ekipa Quick Step-Alpha Vinyl je razkrila, da bo mesto šprinterja na Dirki po Franciji letos pripadlo Fabiu Jakobsenu. Nizozemec se je po grozni nesreči več kot uspešno vrnil v karavano in si prislužil mesto prvega šprinterja.

V osmerici, ki potuje v Franciji, je prostor le za enega šprinterja, kar pomeni, da Marka Cavendisha tam ne bomo videli. Britanec se bo tako še šestič v karieri odpravil na Dirko po Italijo, kjer je do sedaj zbral prav tako zavidljivih 15 etapnih zmag.

Moram opravljati svojo službo in to je dirkanje s kolesom. Vsako leto je stvar ista, ne glede na to, ali si zmagoval ali ne – treba se je pojaviti na štartu in dati vse od sebe. To bom tudi storil,” je v slogu pravega profesionalca povedal Cavendish.

Mark Cavendish je v letu 2021 doživel preporod in na Touru prišel do štirih etapnih zmag. Zadnji dan je imel celo priložnost za peto zmago, a mu je to preprečil Wout vna Aert. (vir: twitter)

Britanec je priprave začel nekoliko kasneje kot klubski kolegi, saj je še okreval po poškodbi, ki jo je staknil konec novembra. Ta je sedaj že stvar preteklosti, a v pripravljenosti vseeno zaostaja za drugimi člani ekipe.

Tudi zato so mu morda namenili mesto na Dirki po Italiji, za Tour pa za zdaj ostaja prva rezerva. Sam pravi, da bo vlogo sprejel in jo opravljal skladno z navodili, ob tem pa ne bo izsiljeval priložnosti na francoski pentlji.

Sem profesionalec, zato bom skušal zmagati, kjer bom lahko in kjer bo najbolje za ekipo,” je pojasnil in dodal: “Naredil bom vse, da bom pripravljen za vsako dirko. To je naloga profesionalnega kolesarja. To sem počel tudi lani, ko nisem poznal svojega programa, a sem bil pripravljen za vsako dirko. To bom počel tudi v prihodnje. To počnem že celotno kariero.”

Mark Cavendish je po dolgem čakanju ob izteku minulega leta le sklenil novo pogodbo, ki ga z belgijsko ekipo veže do konca sezone 2022. Če želi še kdaj nastopiti na Dirki po Franciji, mora letos dokazati, da je še naprej vreden mesta v ekipi svetovne serije.

Prejšnji članekPogačar tudi uradno potrdil napad na Tour in Vuelto
Naslednji članekJumbo-Visma razkrila del ekipe, ki odhaja na Dirko po Franciji