Bernard Hinault ne vidi Francoza, ki bi lahko osvojil Tour de France

Ko je 35 let nazaj na Elizejskih poljanah v čast Bernarda Hinaulta zadonela Marsejeza, je le malokdo pomislil, da bomo morali na naslednjega francoskega zmagovalca čakati tako dolgo. Mnogi domači upi so prišli blizu, a pogoreli in tako zadnji zmagoslavni Galski petelin ostaja Hinault.

»Jazbec«, kakršen vzdevek nosi Hinault, je v intervjuju za Europe1 spregovoril o svojem pogledu na trenutne francoske kolesarje. Med vsemi domačimi upi ne vidi posameznika, ki bi lahko osvojil Dirko po Franciji. Trenutni generaciji priznava obilo talenta, a nihče nima vseh potrebnih sposobnosti za osvojitev francoske pentlje.

Kriptonit Alaphilippa so visoke gore

Za francosko občinstvo je bil lanski Tour eden najbolj zanimivih v zadnjih letih. Nepričakovan junak je bil Julian Alaphilippe, ki je kar 14 dni nosil rumeno majico. Pred dirko mu nihče ni pripisoval možnosti za končno slavje, nato pa je bilo z vsakim dnem več takih, ki so verjeli, da je 28-letnik sposoben pripeljati rumeno majico vse do Pariza.

Julian Alaphilippe je bil na lanskem Touru francoski junak. (vir: twitter)

Na koncu mu ni uspelo, a Francozi so bili prepričani, da je zmaga Alaphilippa le še vprašanje časa. Letos so ga uvrščali med glavne favorite, a kljub nekaj dnem v rumenem, je postalo jasno, da Alaphilippe zmage ne more doseči.

Bernard Hinault je prepričan, da Alaphilippe ne bo nikoli zmagovalec Toura, saj ima preveč težav z vožnjo v visokih gorah. »Mislim, da Julian Alaphilippe ni narejen, za zmago na Tour De Francu,« je bil odkrit »Jazbec«.

»Po nekaj dneh v visokih gorah zaide v velike težave. Ko pogledaš, kakšna imena so pred njim, kako dobri hribolazci so to, mislim, da se ne more boriti z njimi. Narejen je za osvajanje klasik, etapnih zmag, svetovnih prvenstev, kot ga je letos, saj je »pančer«. Na eni točki, na kratkih vzponih, kratkih prelazih lahko dosega rezultate, na visokih prelazih, kjer poteka boj najboljših hribolazcev, pa ne zdrži tempa.«

Pinot bi moral spremeniti način vožnje

Francosko glavno orožje je že vrsto let Thibaut Pinot, ki pa visokih pričakovanj ni upravičil. »Lani je dokazal, da lahko preseneti. A da bi zmagal Tour, tega ne verjamem,« je povedal Hinault.

Po mnenju petkratnega zmagovalca Toura je Pinotova edina možnost, da bi prišel do končne zmage, popolna sprememba taktike vožnje. »Tour lahko zmaga na način, kot ga je prikazal Thomas Voeckler: začeti v begu in si nabrati šest ali sedem minut prednosti, kdo ga bo potem ujel? To je edini način, treba je tvegati

David Gaudu je bolj primeren za etapne zmage

Francozi v naslednjih letih veliko pričakujejo od Davida Gauduja, ki je letos dokazal, da se lahko kosa z najboljšimi. A Hinault 23-letnika vidi kot lovca na etapne zmage in pikčasto majico, saj je v vožnji na čas preslab za skupno zmago.

»Mislim, da ne more osvojiti Dirke po Franciji, predvsem zaradi kronometra. Lahko se poteguje za etape, občasno osvoji pikčasto majico. To so karte, s katerimi mora igrati.«

David Gaudu in Thibaut Pinot bi si morala po mnenju Hinaulta deliti kapetansko vlogo. (vir: twitter)

Hinault je pokomentiral tudi taktiko Groupame-FDJ. Po njegovem mnenju bi moralo francosko moštvo na Tour kot enakovredna kapetana poslati tako Pinota kot Gauduja, saj bi imel slednji na ta način več možnosti za dober rezultat. »Gaudu še ni bil tako poznan, zato bi imel možnosti za sodelovanje v pravem begu,« je svoje razmišljanje podal 66-letnik.

Navdušuje ga mlada generacija

Hinault je spregovoril tudi o naboru mladega talenta, ki se je v zadnjih letih pojavil v karavani. »Neverjetno. V vsej svoji štiridesetletni karieri, kolikor sem v kolesarstvu, še nisem hkrati videl toliko mladih talentiranih kolesarjev v karavani.« Besede so letele na Remca Evenepoela, Daniela Martineza, Mathiua van der Poela, Egana Bernala in seveda Tadeja Pogačarja.

Prejšnji članekGeraint Thomas staknil novo poškodbo
Naslednji članekRod Ellingworth se je vrnil nazaj »domov«