Bernal prvič pokazal znake slabosti, Martin dopolnil trojček etapnih zmag na Grand Tourih

Na strminah Sega di Ala je nosilec rožnate majice Egan Bernal prvič pokazal znake slabosti. V primerjavi s Simonom Yatesom je izgubil 57 sekund, ki kažejo, da dirka še ni odločena. Etapno zmago je sicer osvojil Dan Martin in se tako vpisal v klub kolesarjev z zmago na vseh treh Grand Tourih.

Strmi vzponi so že od nekdaj »igrišče« Simona Yatesa (BikeExchange). Britanec je letos že na Zoncolanu dokazal, da na hujših strminah blesti v primerjavi s tekmeci in prednost je skušal izkoristiti tudi danes.

Že na predzadnjem vzponu je v ospredje poslal svoje pomočnike, ki so navijali tempo in glavnino močno zredčili, med drugim so odpadli tudi pomočniki Egana Bernala (Ineos Grenadiers), kar je bil glavni namen akcije avstralskega moštva.

Na zadnji vzpon so na čelu skupine pripeljali redki preživeli kolesarji Ineosa in videti je bilo, da bodo celo ujeli Dana Martina (Israel Start-Up Nation), ki je današnji dan preživel v begu in s pogumno akcijo na koncu napadal etapno zmago. A nato je Bernal prvič popustil in tekmeci so zavohali kri.

V zadnjih treh kilometrih etape je rožnata majica komaj držala priključek z moštvenim kolegom Danijem Martinezom (Ineos Grenadiers). Yates se je v družbi Joaa Almeide (Deceuninck-Quick Step) odlepil od dvojice Ineosa in si privozil lepo prednost pred Kolumbijcema.

Na srečo Bernala so ostali neposredni tekmeci prav tako zašli v težave in ostali ob njem ali celo zaostali. Aleksandr Vlasov (Astana-Premier Tech), ki je bil pred etapo na četrtem mestu, je za Bernalom zaostal 1:40, Hugh Carthy (EF Education-Nippo), ki je bil tretji, pa je izgubil 2:29.

Yates je v cilj prišel na tretjem mestu in pridobil 4 bonifikacijske sekunde, hkrati pa si je privozil 53 sekund prednosti pred Bernalom. Skupno je zaostanek zmanjšal za 57 sekund in se vrnil na mesto na stopničkah.

Nekoliko zasenčena s težavami Bernala je bila danes etapna zmaga Dana Martina, ki je dosegel dolgo želen uspeh na Dirki po Italiji. Zmaga na italijanskem krogu je bila namreč še edina, ki mu je manjkala do izpolnitve Grand Tour trojčka. Na Vuelti in Touru je slavil že dvakrat, danes pa je tako dočakal še krstno zmago na Giru.

»Po to sem prišel. Vedel sem, da je danes ena zadnjih priložnosti in s časom, ki sem ga izgubil na etapi pred dnevom počitka, sem lahko odšel v beg. Neverjetno je, da mi je uspelo,« veselja ni skrival irski zvezdnik.

Prejšnji članekNesreča gondole v italijanskih gorah vpliva tudi na Giro
Naslednji članekRemco Evenepoel po padcu zapušča Dirko po Italiji