Anej Doplihar na vožnji na čas zasedel 13. mesto

Na paraolimpijskih igrah je bil torek rezerviran za kolesarske dirke pod goro Fudži. V kategoriji H3 smo imeli svojega predstavnika tudi Slovenci, Anej Doplihar je prišel do 13. mesta.

Anej Doplihar je v Tokio odšel po izkušnje. Že pred odhodom v deželo vzhajajočega sonca je priznal, da je samega sebe presenetil z doseženo normo in da prav visokih pričakovanj nima. Kljub temu se želi na obeh preizkušnjah, tako kronometru kot cestni dirki, izkazati po najboljših močeh.

Ročne kolesarje je v torek čakala vožnja na čas. Na 24-kilometrski progi je 28-letnik prikazal dobro vožnjo, a v boj za medalje se žal ni uspel umešati. V cilju je za zmagovalcem zaostal 3:44, kar je zadostovalo za 13. mesto.

Mladenič iz Vipavske doline je bil kljub temu zadovoljen s prikazanim. Taktično je odvozil tako kot sta si zamislila s trenerjem Luko Kovicem. Na ravnini je nekoliko počival, saj je bila proga precej zahtevna, kolesarji so namreč morali v vsakem izmed treh krogov premagati kar dva težka vzpona z naklonom do 10 odstotkov.

»Z dirko sem zadovoljen. S trenerjem Luko Kovicem sva zasnovala primerno taktiko, ki je delovala dobro,« je v prvi izjavi za RTV Slovenija povedal Doplihar.

»Vožnjo sem prilagajal počutju. Tudi na treningih sem vozil tako, da ko sem bil utrujen, sem vozil s težjim prenosom, zato sem enako počel tudi med dirko. Z vožnjo sem zadovoljen

Luka Kovic in Anej Doplihar sta zadovoljna s taktiko, ki sta jo skovala. (vir: twitter)

Tudi Luka Kovic je zadovoljen z nastopom svojega varovanca. Zaveda se, da so kolesarji, ki so končali pri vrhu veliko bolj izkušeni kot Doplihar in da bi se v boj z njimi težko umešal.

»Proga je bila zelo tehnična in zahtevna, veliko spustov in ozkih zavojev. Za parakolesarje kar neobičajna. Anej jo je odvozil zelo uspešno, bil je stalen v vseh krogih, kar je plus za naslednja tekmovanja,” je povedal Kovic.

»Prva četrtina tekmovalcev je zelo izkušenih, imajo že veliko iger za sabo. A razlike v Anejevi skupini okrog desetega mesta so majhne in vrh je lažje dosegljiv in realen v naslednjih letih. Je pa res, da se tukaj ne samo Anej, ampak vsa ekipa še uči za naslednje igre v Parizu,« je še dodal.

Zmage se sicer veseli Avstrijec Walter Albinger, ki je za manj kot dve sekundi prehitel Nemca Vica Merklena. Na tretjem mestu je končal Španec Luis Miguel Garcia Marquin.

Kolesarje že v sredo čaka nova preizkušnja, tokrat bo na sporedu 80-kilometrska cestna dirka.

Prejšnji članekPrimož Roglič presenečen nad pomanjkanjem napadov
Naslednji članekFabio Jakobsen še tretjič na dirki pokoril vso konkurenco