Anej Doplihar na cestni dirki izvrsten deveti

Edini slovenski parakolesar v Tokiu je končal s svojimi nastopi. Anej Doplihar je cestno dirko, ki se je odvila v težkih pogojih pod goro Fuji, končal na 9. mesto.

Šestnajst kolesarjev se je v megli in dežju borilo za olimpijske medalje v kategoriji H3, ki jo sestavljajo ročni kolesarji. Osemdesetkilometrska preizkušnja je bila zahtevna in je od kolesarjev zahtevala precejšen napor, o čemer priča tudi dejstvo, da štirje tekmovalci niso prišli do cilja.

Anej Doplihar je po 13. mestu na kronometru, le dan kasneje odlično opravil še s cestno dirko. Stik z najboljšimi je žal izgubil že relativno zgodaj in jasno je bilo, da je boja za kolajne konec. A 27-letnik je že večkrat poudaril, da je v Tokio prišel predvsem po izkušnje in da so njegov glavni cilj šele olimpijske igre v Parizu, ki bodo na sporedu leta 2024.

Doplihar je večji del dirke odvozil v družbi Kanadčana Joeyja Desjardinsa in Francoza Riadha Tarsima, s katerima si je podoben čas delil že na kronometru. Trojica je skupaj prišla na ciljno ravnino, približno 13 minut in pol za zmagovalcem. V šprintu za sedmo mesto je bil naš predstavnik žal najšibkejši in se je moral na koncu zadovoljiti z devetim mestom.

Doplihar svoje prve olimpijske igre zaključuje s 13. mestom s kronometra in 9. mestom s cestne dirke. Že po vožnji na čas je priznal, da je z izkušnjo zelo zadovoljen, cestna dirka pa bo verjetno ta občutek le še potrdila.

Cestna dirka v kategoriji H3 je sicer prinesla zelo zanimiv boj za zlato odličje. Na ciljno ravnino je kot prvi vstopil Rus Ruslan Kuznetsov, nekaj sekund za njim pa je proti cilju zavil še Švicar Heinz Frei.

Razlika se je v zaključnih metrih hitro topila, 63-letni Švicar je lovil 23 let mlajšega Rusa in se mu že povsem približal, a prednost Kuznetsova je bila vseeno zadostna, da je ostal v ospredju in prišel do zlatega odličja. Frei je na koncu zaostal za manj kot sekundo.

Prejšnji članekURADNO: Rohan Dennis je novi član Jumbo-Visme
Naslednji članekPrimož Roglič z glasnim krikom pozdravil etapno zmago in rdečo majico